Hlavní obsah

V Ostravě a Praze zahraje kytarista Aynsley Lister, předskokan Lynyrd Skynyrd

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý britský kytarista Aynsley Lister se příští měsíc zastaví v ostravském Templ klubu (21. února) a pražském klubu Modrá opice (23. února). V roce 2009 absolvoval turné s jižanskou legendou Lynyrd Skynyrd, je to ovšem velmi netradiční bluesman. Má rád tvrdý rock a místo zasmušilého vousatého basáka má blondýnu.

Článek

Lister se nedrží kořenů, nenapodobuje B.B. Kinga ani Mayalla, má rád moderní indie-rock ba dokonce i pop. Dalo by se říct, že jde o novodobého "komerčního" bluesmana, ale spíše v tom dobrém smyslu slova komerční - chytlavý, otevřený.   

Některé jeho nahrávky představují ne úplně obvyklou kombinaci blues a dřevního heavy-metalového zvuku ze sedmdesátých let. Lister je technicky mimořádně zdatný a občas se rád předvádí, takže některým fandům blues se může zdát, že hraje příliš rychle, ale takový je jeho styl.

Vyrostl na Claptonovi

Lister se narodil v roce 1976 a na kytaru začal hrát v osmi letech. V dětství kopíroval styl Erica Claptona a Johna Mayalla podle desek svého otce, ale brzy začal hrát jinak. Už v osmnácti z něj byl zkušený muzikant a jeho debut Aynsley Lister vyšel roku 1998, hostoval na něm např. Walter Trout.

V ČR se představil v roce 2003 jako jedna z hvězd festivalu Blues v lese a v roce 2004 se zastavil v Praze v Lucerna Music Baru.

Jako jediný Brit byl uveden v magazínu Classic RockS 2007 mezi TOP 10 současných bluesových umělců. Vystupoval s Fun Lovin Criminals, Johnem Mayallem, Buddy Guyem, Bryanem Adamsem i sólově na festivalech. Jeho poslední album se jmenuje Equilibrium, produkoval ho Steve Darrel Smith a hostuje na něm Robbie McIntosh.

Reklama

Výběr článků

Načítám