Hlavní obsah

Vyšel sci-fi román Paula Hoffmana Levá ruka boží

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 12. ledna vyšel ve dvaceti zemích současně román britského prozaika Paula Hoffmana Levá ruka boží. Snad patnáctiletý Thomas Cale, chovanec Svatyně vykupitelů se v něm vydává na svou životní cestu. Jde o první díl zamýšlené trilogie.

Foto: archiv, Právo

Paul Hoffman

Článek

Svatyně vykupitelů je cosi jako mužský klášter nad nepřehlednou spletí podzemních chodeb. Nedospělí chlapci, kteří tam přicházejí, jsou vedeni k nenávisti vůči tzv. antagonistům. To jsou „antivykupitelé“, kteří neuznávají „svatého Vykupitele“ a jde jim o zničení „jediné pravé víry“. Tu chrání právě vládci Svatyně vykupitelů. Jaká je ale ta „pravá víra“? Možná i to je jeden z úkolů, který stojí před Calem.

Ochránce Thomas Cale

Ze Svatyně utekl s kamarády Kleistem a váhavým Henrim a ještě s dívkou Ribou. Tu zachránil před smrtí umučením, kterou jí chystal jeden z vykupitelů. Ve Svatyni byla po pět let v tajnosti chystaná jako Nevěsta. Jedinou naději pro všechny představuje nedaleký Memphis, místo obehnané hradbami, kde vládne dóže maršál Materazzi. A je určeno osudem, že i jeho dceru Arbell, řečenou vždy jen Arbell Labutí šíje, zachrání před smrtí právě Cale.

Překladatel Pavel Medek, navěky spojen s českou podobou Harryho Pottera, s invencí sobě vlastní vypráví příběh z doby po apokalyptickém zásahu, kdy se lidé museli vrátit k jednoduchým formám civilizace. Kříží se meče, sviští šípy a čtenář stojí před řadou záhad. S válkou proti antagonistům začali vykupitelé dvě stě let před Calovým narozením. Co bylo předtím? A je pravda, že Materazziové stejně jako Janeové válčí jen kvůli zisku a moci?

Autor Paul Hoffman

Hoffman, absolvent angličtiny na oxfordské New College, vystřídal po promoci dvacet zaměstnání. Pracoval v sázkové kanceláři, jako poslíček, učitel, dělal také vrchního filmového cenzora Britského úřadu pro filmovou klasifikaci. Není divu, že jeho první román Moudrost krokodýlů (The Wisdom of Crocodiles), mj. předpovídající kolaps finančního systému, posloužil v roce 2000 režisérovi Po-Chih Leongovi k filmovému zpracování.

Paul Hoffman: Levá ruka boží

Euromedia Group – Knižní klub

Přeložil Pavel Medek

416 stran

349 Kč 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám