Hlavní obsah

Inscenace o vietnamské komunitě se vrací

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo-švýcarská divadelní skupina Rimini Protokoll uvede 3. února na Nové scéně Národního divadla v Praze a 5. února v Divadle Reduta Národního divadla v Brně své úspěšné představení Vúng bien giói (Na hranici), ve kterém účinkují neherci – členové vietnamských komunit v Praze a Drážďanech.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Národní divadlo bude hostit Rimini Protokoll.

Článek

Projekt, jenž po své premiéře loni v listopadu na Pražském divadelním festivalu německého jazyka vyvolal velký ohlas, vypráví o generační zkušenosti Vietnamců, kteří do bratrských komunistických zemí Československa a NDR přišli jako smluvní dělníci.

Jejich děti vyrostly ve stáncích rychlého občerstvení, večerkách a příhraničních obchodech. Dnes chtějí dosáhnout něčeho víc. Představení se hraje převážně v němčině a je tlumočeno do českého jazyka.

Rimini Protokoll

Skupina Rimini Protokoll (Helgard Haug, narozena 1969, Stefan Kaegi, 1972, Daniel Wetzel, 1969) je držitelem mnoha prestižních evropských cen. Časopis Theater der Zeit je označil za protagonisty a zakladatele nového směru „divadla reality“. Od roku 2002 se zaměřují na jednotlivce, amatéry, s jejich přitažlivými biografiemi a profesemi, protože jedině oni svou autenticitou mají sílu zpochybnit společenské normy a zavedená klišé nebo je zcela zrušit.

Svým pojetím divadla chce Rimini Protokoll rozvíjet další možnosti tohoto umění, přinášet neobvyklé pohledy na naši skutečnost. Zkouškám jednotlivých projektů předcházejí obsáhlé rešerše materiálů, rozhovory, castingy a rozvíjení konceptů, které tvoří zhruba dvě třetiny práce. Od roku 2004 tvoří v Berlíně.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlínské divadlo uvedlo komedii Larse von Triera

Komedie Dána Larse von Triera jsou zvláštní, jako je zvláštní provokativní, hlavně filmový „von“ sám. Do Zlína si na režii „komedie velmi současné“ Kdo je tady...

Vinohradské divadlo slaví Čapka

Sto dvacet let uplynulo od narození spisovatele, dramatika, básníka a novináře Karla Čapka. Připomene to pražské Divadlo na Vinohradech uvedením všech titulů...

Výběr článků

Načítám