Hlavní obsah

Prózy Topola, Urbana a dalších vyjdou v angličtině

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká centra v zahraničí chystají na rok 2010 několik akcí k propagaci české literatury. Budou se věnovat Karlu Hynku Máchovi i současným autorům, chystají se vydání anglických překladů próz Jáchyma Topola a Miloše Urbana či reedice Josefa Škvoreckého a Karla Čapka.

Článek

České centrum v Berlíně uspořádá letos Čtení českých autorů. Jáchym Topol bude číst z novely Chladnou zemí, Magdaléna Platzová z románu Aaronův skok, Markéta Pilátová z prózy Žluté oči vedou domů a Iva Procházková ze svých příběhů pro děti. V Košicích budou předčítat Petra Hůlová a Jaroslava Rudiš. Naopak v Buenos Aires se soustředili na dávnou historii a připravili čtení českých pověstí a legend.

V londýnském metru bude zveřejněna v rámci akce Poezie v metru báseň Miroslava Holuba V mikroskopu a následovat budou křty anglických vydání knih Kloktat dehet Jáchyma Topola a Sedmikostelí Miloše Urbana. Chystají se i reedice klasiků Karla Čapka, Oty Pavla a Josefa Škvoreckého nakladatelstvím Penquin.

"Zmíněným oslavám 200 let od Máchova narození se bude věnovat především Bratislava. Výstavu Mácha 2010 na Hviezdoslavově náměstí doprovodí sympozium na téma Romantismus ve střední Evropě a performance Romantičtí rebelové," dodal mluvčí českých center Jiří Rosenkranz.

I letos se koná v Praze tradiční Noc literatury. Na zajímavých místech města se bude 12. května číst z tvorby sedmnácti současných autorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám