Hlavní obsah

Kniha Něžný drsňák Hlinomaz je mozaikou hercových textů a vzpomínek přátel

Právo, František Cinger

Kdo kdy viděl filmy Limonádový Joe nebo Dobrý voják Švejk, určitě si vybaví postavy vytvořené Josefem Hlinomazem (9. října 1914–9. srpna 1978). Kruťák – pistolník Grimpo kousající sklenky a housle, hospodský Palivec i šikovatel Vaněk. Tři tváře jedinečného herce, naivního malíře, gurmána, přemýšlivého člověka.

Článek

„Mně ty malé role docela vyhovovaly, nemusel jsem se alespoň učit velké množství textu. Vždycky jsem se akorát před natáčením režiséra zeptal, jestli mám bejt hodnej nebo zlej, a už jsem měl postavu naštudovanou,“ cituje jeho vyznání moderátor a scenárista Michal Herzán.

Ve spolupráci s Marií Formáčkovou se rozhodl vyznat se z lásky k němu v knize Josef Hlinomaz: Něžný drsňák. Vznikla tak mozaika z původního hercova vzpomínkového textu Majoucta a řady vzpomínek kolegů.

Pestrý obraz osudů fandy Osvobozeného divadla, které podle jeho slov rozhodlo o tom, že student příbramského reálného gymnázia pokračoval na pražské konzervatoři právě studiem herectví.

Všichni účinkujem v kuse, kde se improvizuje

Absolvoval je v roce 1940. Začínal v Kladně, pokračoval v Pardubicích, následovalo pražské Divadlo Větrník – Josef Šmída, Horníček, Brodský, Effa, Zázvorková, Řehoř… Dějiny z poloviny minulého století, s uměleckými výsledky inspirujícími dodnes.

Michal Herzán, Marie Formáčková

Josef Hlinomaz: Něžný drsňák

Josef Hlinomaz: Něžný drsňák

Euromedia Group, k. s.

152 stran

229 Kč

Hlinomaz byl svérázný filozof života vnímající jeho originalitu i neustálé opakování. S vědomím, že všichni účinkujeme v tomto kuse, který se rovnou hraje, kde se improvizuje, a výsledek nikdo nikdy nespatří celý. Jeho podíl však přesahuje čas, který mu byl vyměřen. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám