Hlavní obsah

Sopranistka Nino Machaidze vystoupí v Praze

Právo, Vladimír Říha
Praha

V úterý 12. ledna vystoupí v pražské Smetanově síni gruzínská sopranistka Nino Machaidze, nazývaná Angelina Jolie opery. V rozhovoru prozradila, že pro ni byla důležitá doutěž, již vyhlásila italská ambasáda ve Tbilisi. A také to, že ráda relaxuje při sledování filmů.

Foto: ČTK

Šestadvacetiletou sopranistku Nino Machaidze doprovodí v úterý Pražská komorní filharmonie s italským dirigentem Markem Zambellim.

Článek

Pro začátek vaší kariéry byla důležitá soutěž, kterou vyhlásila italská ambasáda v Tbilisi. Jak to tehdy probíhalo?

Italská ambasáda vyhlásila v roce 2005 konkurz, který umožnil mladým gruzínským zpěvákům možnost šestiměsíčního studia zpěvu v Itálii. Zúčastnila jsem se a vyhrála ho. Měla jsem vlastně na soutěžích vždy štěstí, přihlásila jsem se do pěti a všechny jsem vyhrála. Kromě toho, že se mi podařilo získat stipendium na šestiměsíční pobyt v Itálii, byla jsem také přijata do programu milánské La Scaly pro mladé umělce, kde jsem studovala dva roky.

Jak jste vnímala svůj velký úspěch v létě 2008 na festivalu v Salcburku, kde jste nahradila Annu Netrebko a zpívala s Rolando Villazónem?

Salcburk byl mým splněným snem. Získala jsem fantastickou zkušenost, dodnes mám mnoho vřelých vzpomínek. Bylo skvělé debutovat na nejvýznačnějším letním festivalu na světě v pouhých pětadvaceti letech po boku Rolanda Villazóna, Zpívat Julii s Romeem Villazóna bylo nezapomenutelné a přineslo mi to velké štěstí. Představilo mě to totiž celému světu.

Měla jste možnost se setkat s českou hudbou nebo českými zpěváky či hudebníky?

Bohužel, zatím jsem neměla to štěstí spolupracovat s českými umělci či interpretovat hudbu českých skladatelů. Ale mám velmi ráda Dvořáka a Smetanu a ráda bych jednou zpívala skladby těchto dvou velkých skladatelů. Doufám, že v blízké budoucnosti dostanu příležitost.

Pamatujete si, kdo vás nazval Angelinou Jolie opery? Jaký máte vztah k filmu?

Opravdu si nevzpomínám, kdo mě tak poprvé nazval. Miluji svět filmu a když mám den volna od zpěvu a zkoušek, ráda relaxuji při jejich sledování, často zhlédnu rovnou dva filmy hned za sebou.

Jak se těšíte na svůj dnešní pražský debut?

Jsem nadšena, že budu poprvé zpívat v jednom z nejkrásnějších měst světa, v Praze. Od mých kolegů a dirigenta Zambelliho, který tam již dirigoval, vím, že české publikum je fantastické, vřelé a nadšené. Proto se na koncert připravuji s velkou radostí.

Co budete v Praze spolu s barytonistou Loconsolem zpívat?

Quido Loconsolo je vynikající italský barytonista a zároveň můj přítel. Společně zazpíváme mnoho známých árií a duetů z italských oper, já sama i Julii z Gounodova Romea a Julie, kterou jsem zpívala v Salcburku. Quido sám zazpívá i Escamilla z Bizetovy Carmen. Myslím, že jsme si pro náš pražský debut připravili opravdu nádherný program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám