Hlavní obsah

V ostravském divadle hrozí stávka kvůli plánům nového ředitele

Právo, Aleš Honus

Výzvu k vyhlášení stávkové pohotovosti začali v průběhu tohoto týdne podepisovat zaměstnanci Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Důvodem, které umělce vedou až k úvahám o stávce, jsou údajně zamýšlené kroky nového ředitele divadla Jiřího Nekvasila, který chystá zásadní změny v operetním souboru.

Článek

„Výzvu ke stávkové pohotovosti podepisují členové všech čtyř uměleckých souborů. Podle mých informací ji už podepsala asi polovina zaměstnanců, tedy zhruba 200 lidí,“ řekl šéf odborů divadla Zdeněk Sekanina. Dodal, že o podporu požádali divadelníci i jiné kulturní instituce v kraji, například Janáčkovu filharmonii či Slezské divadlo v Opavě.

Polovina souboru pryč

Nový ředitel podle Sekaniny zvažuje radikální zeštíhlení operetního souboru. „Jsme připraveni k možnému kompromisu. Změny v takovém rozsahu, jaký nový ředitel zamýšlí, by ale podle názoru umělecké rady vedly k tomu, že tak malý soubor nebude schopen zajistit uměleckou úroveň, na jakou jsou diváci v Ostravě zvyklí. Byl ty to první krok k úplné likvidaci operetního souboru v Ostravě,“ řekl Sekanina.

Vysvětlil, že ředitel chce snížit počet členů operetního souboru na pouhých 40 členů, což představuje zeštíhlení o celou polovinu.

Nekvasil se o podpisové akci dozvěděl teprve od redaktora Práva. „Nic o tom nevím. Vůbec tuto aktivitu nechápu. Vždyť se teprve bavíme o různých možnostech transformace operetního souboru, zrušení je jen jedna z možných úvah,“ řekl Nekvasil. Posteskl si, že každá úvaha, kterou pronese, se stává terčem podrážděných reakcí. „Všechny možné změny jsou zatím ve stádiu úvah,“ dodal.

Nový ředitel Jiří Nekvasil do divadla nastoupil po Novém roce. Nahradil ve funkci Luďka Golata, kterého ostravští radní odvolali loni v létě kvůli podpisové akci zaměstnanců, jimž vadilo jeho vulgární chování na zkouškách a časté zobrazování sexu v operních inscenacích, které režíroval. Velká část umělců včetně uměleckých šéfů všech souborů se ale tehdy za Golata postavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám