Hlavní obsah

Zlínské divadlo uvedlo komedii Larse von Triera

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komedie Dána Larse von Triera jsou zvláštní, jako je zvláštní provokativní, hlavně filmový „von“ sám. Do Zlína si na režii „komedie velmi současné“ Kdo je tady ředitel? pozvali čiperného mladíka Pavla Kheka.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zleva Radoslav Šopík (šéf Ravn), Eva Daňková (Lise), Milan Hloušek (Spencer), Helena Čermáková (Mette), Gustav Řezníček („ředitel“ Kristofer), Josef Koller (Nalle), Milena Mercilisová (Heidi A.), Pavel Vacek (Gorm)

Článek

Představte si situaci: Zakřiknutý šéf počítačové firmy činí hlavně nepopulární rozhodnutí z příkazů virtuálního ředitele z Ameriky. Na jednání o prodeji firmy vyžaduje ovšem zemitý tvrdý kapitalista z Islandu Finnur osobní přítomnost ředitele. A šéfa nenapadne nic horšího než najmout na jeho roli neúspěšného herce.

Velet může každý

Komedie náramná. Von Trier s ironií sobě vlastní probírá grónskou porobu v dánském područí, prozrazuje na demokratický systém právnické piruety, a na lidi, i ty nejvzdělanější, pudovost a živočišnost. Tvůrci znamenité zlínské inscenace správně podotýkají, že hra by fungovala za Bati i za Svitu.

V první části se totiž ukáže, že na roli ředitele je Kristoffer typem zcela nevhodným a nepřipraveným. Odvážní zaměstnanci, když se tedy po deseti letech konečně ředitel objeví ve firmě, si s ním – každý po svém – vyřizují účty, které nadělal ve jménu ředitele její právoplatný šéf. Ředitelem ale může být kdekoli – každý ňouma.

Zvlášť ironicky funguje hra u nás, kde je odjakživa – i když paralelu až k Baťovi považuji přece jen za mimoběžnou – jedno, kdo ředitelem je a jakou má kvalifikaci, hlavně když má přizpůsobivou politickou aprobaci: donedávna rudou, dneska modrou, případně oranžovou, často téhož jedince v jiném kabátu.

Ve druhé části se rozpoutá skutečný zápas o firmu. V lidech se rozhýbá svědomí, smysl pro poctivost a profesní vášně. Po duchu velkého Larse už tak trochu pohádka pro dospělé publikum, které si rochní ve vysněném kapitalismu.

K světlým zítřkům

Ačkoli Finnur není rolí hlavní, Dušan Sitek hraje severského medvěda bravurně, hlavně díky dokonalému zvládnutí „islandštiny“. Herce-ředitele, posedlého mrtvou odnoží absurdního divadla, hraje jako z partesu Gustav Řezníček. A zakřiknutého majitele firmy Radoslav Šopík.

Ze zaměstnanců se nejlépe vylupují Pavel Vacek (cholerický Gorm), Eva Daňková (samičí Lise). Islandštinu tlumočí Michaela Doležalová, právnicky Finnura zastupuje bývalá herečka - nejenom u nás oblast člověka neuživí - Amanda (Kateřina Králová). Ve Zlíně příchuť navíc: Kdo je tam ředitelem? A od kdy do kdy?

Městské divadlo Zlín - Lars von Trier: Kdo je tady ředitel? Přeložil František Fröhlich. Úprava Martina Kinská, Dan Hrbek - Vladimír Fekar, Pavel Khek. Režie Khek, dramaturgie Fekar, scéna Michal Syrový, kostýmy Klára Vágnerová. Premiéra 19. prosince 2009, psáno z reprízy 5. ledna 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám