Hlavní obsah

Ostravské Národní divadlo uvedlo Mozarta přebásněného Jarkem Nohavicou

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nápaditě vstoupilo do nového roku Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Novoroční koncert (s reprízou 3. ledna) nazvaný Mozart česky provedl diváky třemi Mozartovými operami, jejichž libreta pro ostravskou operu do češtiny přebásnil Jaromír Nohavica.

Článek

Nohavica se stal charismatickým průvodcem večera, na němž vystoupili přední sólisté ostravské opery a hosté – Eva Dřízgová, Zuzana Marková, Anna Nitrová, Barbora Perná, Alexandra Polarczyk, Andrej Bestčastnyj, Martin Gurbaľ, Ondřej Koplík, Bogdan Kurowski a Václav Živný.

Zněly ukázky z oper Cosi fan tutte, Don Giovanni a Figarova svatba v Nohavicových textech, jež na jedné straně jiskří jazykovým vtipem, na druhé obsáhnou i lyrický cit Mozartovy hudby tak jako Zuzanka z Figarovy svatby slovy „Leť, lásko má, na křídlech vroucí touhy“.

Nohavicovo obcování s librety

Nohavica se s diváky podělil o radosti i strasti čtyřletého obcování s librety Lorenza da Ponte a Mozartovou hudbou, vzdal hold salcburskému géniovi i jeho ostravským interpretům včetně výborně hrajícího orchestru pod taktovkou mozartovského dirigenta Jana Chalupeckého, i bývalému řediteli NDM Luďku Golatovi, bez jehož iniciativy by Nohavicovy půvabné překlady nikdy nevznikly.

Tříhodinový koncert byl příjemným zážitkem z krásného muzicírování i vtipného povídání a Mozarta přiblížil i divákům, kteří nejsou zrovna milovníky opery. Bylo by milé, kdyby se z dobrého nápadu stala novoroční tradice – vždyť krásných árií, na které se tentokrát nedostalo, zbývá ještě dost a dost.

Reklama

Související témata:

Související články

Jarek Nohavica má zpěvník v angličtině

Především pro příznivce ostravského písničkáře Jaromíra Nohavici, kteří by se při oblíbených písničkách rádi naučili anglicky, je určen nový zpěvník s 52...

O ženské věrnosti s Jarkem Nohavicou

Cosi fan tutte (Takové jsou všechny) je první z Mozartových oper, kterou Jaromír Nohavica přeložil pro Národní divadlo moravskoslezské. Při ostravské premiéře...

Výběr článků

Načítám