Hlavní obsah

Svůdný hlas Alicie na ucházejícím albu

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká zpěvačka italsko-jamajského původu Alicia Keysová představuje posledních deset let světovou špičku na poli soulu s prvky hip-hopu. Album The Element of Freedom její známé kvality potvrzuje, ale nestupňuje.

Článek

Alicia je majitelkou dobře rozeznatelného netuctového hlasu, má charakteristický způsob zpěvu a jejím deskám prospívá i poctivá škola klasického klavíru, kterou prošla v dětství. Ve své tvorbě proto může spojit ukázněnost interpretů vážné hudby se soul-jazzovou improvizací.

Její debut Songs In A Mirror (2001) a  následující deska The Diary Of Alicia Keys (2003)  přinesly na scénu čerstvý materiál, který šikovně lavíroval mezi čistou rádiovou komercí a kumštem a po zásluze ji vystřelily na špici hitparád.

Po deseti letech už na stejné kouzlo nelze tolik spoléhat. Aliciin zpěv je samozřejmě stále fascinující a svůdný. Kvůli němu deska spadá do  mírného nadprůměru. Skladby na Element of Freedom dopadly slušně a autorka přidala kapku současných zvuků, nicméně přemíra dost podobných balad ne každého nadchne.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám