Hlavní obsah

Mozartovský recitál s americkou sopranistkou Daniellou de Niese

Právo, VLA

Americká sopranistka Danielle de Niese zahájí letošní pražskou sezónu koncertů pěveckých hvězd a ve středu v Rudolfinu od 19:30 hod přednese mozartovský recitál za doprovodu Pražské komorní filharmonie řízené Jakubem Hrůšou.

Foto: Archiv, Právo

Danielle de Niese

Článek

De Niese patří k nastupujícím operním divám a ve svých třiceti letech zpívá v Metropolitní opeře v New Yorku i na dalších scénách. Narodila se v Austrálii, ale má srílanské a holandské kořeny. V patnácti absolvovala profesionální operní debut na scéně opery v Los Angeles; v MET debutovala v devatenácti rolí Barberiny v Mozartově Figarově svatbě. Kromě operních scén v USA a Evropě zpívá často i na festivalu v anglickém Glyndebourne.

Lyrický hlas ideální pro barokní opery

Vedle Mozarta je její lyrický hlas ideální pro barokní opery (například Händlova Kleopatra v Juliu Caesarovi), hostuje i se souborem dobových nástrojů Il Giardino Armonico. Natočila již dvě alba árií Händelových a Mozartových. Její sympatický zjev je často využíván režiséry v muzikálech i ve filmu.

V Praze zpívala pouze jednou ve Stavovském divadle Zerlinu v Donu Giovannim. „Tři dny, které jsem zde strávila, jsou zapsány v mé paměti velice příznivě,“ vzpomíná Danielle, která si cení hlavně možnost zpívat v divadle, kde působil její milovaný Mozart. „Své mozartovské album jsem nahrávala se sirem Charlesem Mackerrasem, který je expert na českou hudbu,“ vzpomíná dál a těší se, že si jednou zazpívá také Dvořákovou Rusalku.

Figarova svatba i Mozartova Symfonie

V programu středečního koncertu zazní i koncertní árie Bella mia fiammma, addio, která patří k jejím nejoblíbenějším. Dále zazpívá árie z Figarovy svatby, Idomenea, Cosi fan tutte. PKF kromě několika předeher přednese i Mozartovu Symfonii č.32 G dur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám