Hlavní obsah

Bikšit aneb Příběhy fernetumilovných kamarádů z dílny Sorry

Právo, Tereza Radváková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydavatelství Maťa přichází v edici Česká radost se souborem krátkých epizod ze života pěti svérázných kamarádů, tentokráte pod názvem Bikšit. Čtenáři se již mohli s partičkou v knižní podobě setkat před deseti lety, kdy nakladatelství Plejáda vydalo sbírku Sorry aneb Bikšitův kalendář, ilustrovanou Markem Doušou.

Článek

Jde se o krátké povídky, které od roku 1992 vycházejí v českém humoristickém měsíčníku Sorry. První Jak jsme vařili prdelačku aneb Recept nejen na neděli Přemka Odvahy se objevila hned v prvním čísle a jejím autorem byl tehdy Jiří Havlíček. Příběhy se pro časopis staly fenoménem. Aby seriál mohl pokračovat, navázal na Havlíčkovu tvorbu v roce 2001 Petr Kovář.

Stěžejní téma textů představuje alkohol podávaný hospodským, takzvaným Bikšitem. Pětice pánů ve středním věku používá k dosažení kýženého pocitu uvolnění všechny možné i nemožné kombinace těch nejlacinějších podob chlastu.

Jím rozjařeni vymýšlejí, čím by si okořenili nudný život na vsi. Jejich myšlenky se točí kolem možného sebeobohacení a samozřejmě sexu a žen obecně – servírky Marie a „holek z kravína“. V rámci malých dobrodružství se však stále drží blíže nespecifikovaných zásad pravého chlapského přátelství.

Autor používá velmi hovorový jazyk, proložený slangovými i obscénními výrazy. Vhodně jej doplňují černobílé ilustrace kreslíře zvaného Fefík. Příběhy jsou laděny na sprostonárodní notu ad absurdum. Vyznívají vulgárně a primitivně, což ale zřejmě naplňuje záměr.

Petr Vářka Kovář: Bikšit

Maťa, 198 Kč

166 stran

Jednou za měsíc v tisku mohou být příjemným osvěžením a už si našly své věrné konzumenty. Jejich koncentrovanou knižní podobu však považuji za nestravitelnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám