Hlavní obsah

Bono z U2 navrhl cenzuru internetu kvůli mp3 a sklidil ostrou kritiku

Novinky, Stanislav Dvořák

Frontman U2 Bono se dopustil dalších kontroverzních výroků ve svém pravidelném sloupku. Vlnu kritiky sklidil za názor, že internet by se měl regulovat, protože lidé si stahují hudbu a filmy.

Článek

Poskytovatelé internetu jsou podle zpěváka "obrácení Robini Hoodové", kteří bohatnou na neštěstí hudebních vydavatelů.

Podle Bona se jasně prokázalo, že internet a sdílení souborů ubližuje umělcům. Bohatí poskytovatelé internetu prý mají tučné zisky, které přesně zrcadlí ztráty hudebního průmyslu. Jiné články ale tvrdí pravý opak, že internet umělcům pomáhá, zejména těm novým, ale často i zavedeným.

Asi největší odpor vzbudil výrok: "Z amerického pokusu o zastavení šíření dětské pornografie, nemluvě o nečestné čínské snaze potlačovat internetovou opozici, víme, že je možné dokonale sledovat obsah internetu."

Mnoho novinářů a blogerů rozcupovalo jeho názory na ekonomickou i technickou stránku věci a hlavně návrh na cenzuru internetu. Bono se v poslední době vyjadřuje ke všemu od Izraele, přes ekologii až po internet a podle některých kritiků jeho chování připomíná politiky trpící komplexem "ředitele zeměkoule". Někteří hudební fanoušci také nepochopili jeho nedávné výroky o tom, že poslední deska U2 se moc neprodává, protože je pro lidi "moc náročná".

Reklama

Související články

Bono Vox je proti internetovým pirátům

Zpěvák skupiny U2 Bono Vox vystoupil v rozhovoru pro deník USA Today ostře proti pirátům, kteří si zdarma stahují hudbu z internetu. Prohlásil, že je sice...

Výběr článků

Načítám