Hlavní obsah

Čarodějův učeň v Polárce nikoho neděsí

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnské Divadlo Polárka uvedlo v adventním čase na scénu pohádku Bronislavy Krchňákové a Jakuba Macečka podle knihy Otfrieda Preusslera Čarodějův učeň. Poněkud bázlivě ji určilo až pro děti od dvanácti let.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zleva Lubomír Stárek (Krabat), Jan Kruba (Tonda)

Článek

Jako obvykle vypravil jsem se na inscenaci určenou dětem s lakmusovými papírky, Klárkou (7) a Šárkou (7). Už se učí psát recenzní glosy místo mne. Zatím ale tvrdím já, že pohádku zvládnou bez problémů i děti školou povinné na prvním stupni.

Komu se třesou kolena

Za strašení mohou často přestrašení odborníci na zdárný vývoj. Čarodějova učně u nás neproslavila ani tak knížka spisovatele původem ze Sudet, ale animovaný film Karla Zemana. Byl strašidelný a na zlínském (gottwaldovském) festivalu filmů pro děti vedly se plané debaty, jestli film pro děti je.

Nebyl to jediný snímek určený k diskvalifikaci. Stejnou torturu prožila Vlčí bouda Věry Chytilové. Než příběh s tajemstvím převyprávěl porotě papírek jiný: Sylva (8).

Pravda je, že jiné Preusslerovy knížky tak tajemné nejsou. Na jevišti často vídáme Malou čarodějnici, ta inspirovala prozměnu filmaře Zdeňka Smetanu. Oblíbený býval i Loupežník Hotzenplotz, než ho vytěsnil náš Rumcajs Václava Čtvrtka. Učeň je pohádkou posmutnělou možná proto, že ji stvořili Lužičtí Srbové. Dobře víme, že to v Sasku ani v Braniborsku neměli lehké. Jako by Krabat a jeho nešťastní spolutovaryši sloužící Mistrovi stáli na prahu ještě temnějších skandinávských ság.

Utkání učedníků s mistrem černé magie končívalo jejich smrtí. Krabata podobně jako Malou čarodějnici zachránila láska. V Polárce umí téma odlehčit, maličko zcizit. Děti se nebudou bát ani ponuré hudby Maria Buzziho ani herců v kostýmech Zuzany Přidalové na scéně Kateřiny Wewiorové.

Nemalujte čerta na zeď

Nejvíc příležitosti děsit mají Miroslav Černý (Mistr) a Marie Vančurová (Kantorka, Bába s chrastím). Palce naopak budeme držet Lubomíru Stárkovi (Krabat). Moc povedenou figurku Kmotříčka vykouzlila Jana Panská. Mladost a svěžest Dívek hájí Michaela Červinková a Sylva Siničáková.

Dospělákům je určen druhý plán, třeba když Krabat Lubo Stárek hodí do publika repliku: „Tady ve mlýně jsem stárek.“ Nebojte se přijít na Čarodějova učně ani s menšími dětmi. Děsit vás budou zase jen teoretici, kteří studují, hovoří varovně, protože čerta, anděla i Mikuláše se bojí hlavně oni sami…

Divadlo Polárka Praha - Otfried Preussler: Čarodějův učeň. Dramatizace Bronislava Krchňáková, Jakub Maceček. Režie Maceček, dramaturgie Krchňáková, hudba Mario Buzzi, kostýmy Zuzana Přidalová, scéna Kateřina Wewiorová. Premiéra 12. prosince 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám