Hlavní obsah

Skunk Anansie: Nostalgie není na místě

Právo, Šárka Hellerová

Britská kapela Skunk Anansie se po letech vrátila na scénu a baskytarista Cass Právu řekl, že nostalgie není na místě. Skunk Anansie mají nové písničky a album chystají na září 2010.

Foto: Archív, Právo

Skunk Anansie, zleva Cass (baskytara), Skin (zpěv), Ace (kytara) a Mark Richardson (bicí)

Článek

Letos jste se jako Skunk Anansie vrátili po osmi letech na hudební scénu. Co vás k tomu vedlo?

Nahrávací firma se rozhodla vydat album našich největších hitů a nám se zdálo, že bude lepší, když budeme u toho a zapojíme se do jeho propagace. Tak jsme o tom začali přemýšlet a výsledek je, že jsme zpět, a to navždy. Jet opět společně na turné byl pro mne ohromný zážitek. Po tak dlouhé době už jsem si málem nepamatoval, jak úžasné to je.

Byla důvodem k návratu i jistá nostalgie?

Tohle v žádném případě není žádná vzpomínková akce! Stále jsme stále schopni konkurovat jakékoliv mladé kapele. Slovo nostalgie není na místě.

A stesk?

Ani takhle bych to neřekl. Myslím, že každý z kapely by vám potvrdil, že Skunk Anansie jsou náš muzikantský vrchol. Nikdo z nás už později neměl tak dobrou kapelu. Je to naše úplně nejlepší kapela a navíc spolu hrozně rádi hrajeme. Užíváme si vzájemnou blízkost. Jsme přátelé. Není to jen živé vystupování, co v tom vězí. Je to o celé spolupracující rodině.

Proč si myslíte, že nikdo z vás později neměl ve vlastních projektech takový úspěch?

Nevím. Když o tom přemýšlím, možná to ani není úplná pravda, protože zpěvačka Skin byla sólově hodně úspěšná. I kapela Feeder našeho bubeníka Marka Richardsona si vedla docela dobře a Mark také produkoval dobré desky. Jen jsme jednotlivě nebyli tolik viditelní.

V čem za těch osm let světová hudební scéna změnila?

Naprosto se změnila. Kvůli stahování hudby z internetu se mění postavení a úloha hudebních společností. Mají to teď těžší. Také se díky internetu rozšířilo spektrum lidí, které můžete zasáhnout, což je naopak výhoda. Ale neprodává se tolik desek, když si lidé ta alba umí stáhnout zadarmo. To je motivace k hledání nových cest, jak distribuovat svou hudbu.

V 90. letech jste patřili ke světové špičce. Jak na tu dobu vzpomínáte?

Vzpomínám na ni hrozně rád, byli jsme plní energie a stále na turné. Od začátku do konce jsme jeli na dřeň. Možná proto jsme potřebovali pauzu, abychom si trochu odpočinuli.

Které tehdejší album považujete za své nejlepší?

To je těžká otázka. Myslím, že hodně chválené bylo Post Orgasmic Chill z roku 1999. Ale já bych si to netroufl rozhodovat.

Na novém výběrovém albu Smashes And Trashes jsou vedle starých hitů i tři novinky (Because Of You, Tear The Place Up and Squander). Kdy vznikly a jak se v kapele změnil přístup ke skládání?

Napsali jsme je a nahráli během tohoto roku, čistě proto, abychom už s best of albem dali vědět, že opět žijeme.

Jsou to tedy předzvěsti nového alba?

Už v lednu se chystáme do psát a skládat. Pokusíme se nové album vydat v září příštího roku.

Už v lednu se chystáme do psát a skládat. Pokusíme se nové album vydat v září příštího roku.

Už v lednu se chystáme do psát a skládat. Pokusíme se nové album vydat v září příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám