Hlavní obsah

Do Prahy míří reggae zpěvačka Doreen Shaffer

Novinky, Stanislav Dvořák

Jamajská zpěvačka Doreen Shaffer se po roce vrací do ČR. V Lucerna Music Baru v Praze zazpívá už 13. ledna. Je jednou z mála žen, které se za čtyřicet let prosadily v reggae.

Článek

Zpěvačka, která se ve skutečnosti jmenuje Monica Johnsonová, působí na scéně více než čtyři desítky let. U nás vystoupí s belgickou kapelou The Moon Invaders.

Od 60. let byla členkou skupiny The Skatalites, která je dnes kultovní záležitostí. Po svém silném nástupu se Skatalites brzy rozpadli, ale v roce 1983 se znovuzrodili v jamajském Montego Bay. O rok později potvrdili svůj comeback albem The Return of The Big Guns, skupina odehrála svůj první koncert v newyorské Village Gate a trvale se usadila v USA.

Roku 1995 byli nominováni na Grammy v oblasti reggae, o dva roky později natočili desku Ball of Fire, na němž hostuje jamajský kytarista Ernest Ranglin. V současnosti stále vydávají desky a pravidelně vystupují v Praze.

Doreen Shaffer se po odchodu od Skatalites postavila na vlastní nohy a vydala asi patnáct sólo desek, přitom spolupracovala na desítkách dalších projektů. Její jméno najdete na bezpočtu kompilací. Před časem se znovu odhodlala ke spolupráci se Skatalites, ale vystupuje i sama. Jejím oficiálním debutem a také asi nejznámější deskou je album Adorable You.

O předprogram se postará česká skupina Green Smatroll. Vstupenky jsou k dostání v sítích Ticketstream a Ticketportal za 250 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám