Hlavní obsah

Trávníčka v Popelce nechal režisér předabovat kvůli brněnskému akcentu

Právo, Novinky, alt, miš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prince v jedné z nejslavnějších českých pohádek Tři oříšky pro Popelku ztvárnil tehdy třiadvacetiletý herec Pavel Trávníček. V roce 1973 to byla jedna z jeho první rolí. Herce, který je sám v dnešní době excelentním dabérem, ale tehdy nechal režisér Václav Vorlíček přemluvit.

Článek

Hlas mu propůjčil herec Petr Svojtka. Že je Trávníček předabovaný, lze jen těžko rozeznat, protože hlasy obou mužů si byly podobné.

Trávníček se narodil v Konici u Prostějova, vystudoval brněnskou JAMU a působil v tamním divadle bratří Mrštíků.

"Pavel Trávníček měl po příchodu z Brna do Prahy velmi silný brněnský akcent a říkal např. 'princeznó'. Později se to odnaučil, ale natáčení filmu je natolik rychlé, že nebylo možné problém řešit jinak než předabováním," řekl Právu režisér pohádky Václav Vorlíček.

Foto: Profimedia.cz

Dvaadvacetiletý Pavel Trávníček s dvacetiletou Libuší Šafránkovou

Trávníček je dnes proslulý právě jako dabér. Hlas propůjčil například Alainu Delonovi, Melu Gibsonovi nebo Alanu Aldovi.

Petr Svojtka, který princi v populární pohádce propůjčil svůj seriózní hlas, byl divadelní herec, významné role ztvárnil i ve filmu. Byl známým milovníkem života, mezi jeho partnerkami bylo několik českých hereček. Žil například s Kateřinou Macháčkovou nebo Janou Bouškovou. Tragicky zemřel v roce 1982. Pod vlivem alkoholu jel na spojovací tyči vlečného vozu tramvaje a pod tramvaj spadl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám