Hlavní obsah

Zemřel herec Jaroslav Moučka

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Ve věku 86 let zemřel v sobotu Jaroslav Moučka, který hrál v desítkách filmů a seriálů. Také přes 40 let působil v Divadle na Vinohradech. V pondělí to oznámilo divadlo.

Článek

Jaroslav Moučka se narodil ve Studené u Telče v roce 1923. Začínal mezi ochotníky a postupně se dostal do Národního divadla a do Divadla na Vinohradech.

Od padesátých let odehrál v divadle neuvěřitelné množství rolí, uvádí se kolem 150. Hrál mimo jiné v Janu Husovi či Revizorovi. Stejně tak ztvárnil desítky rolí ve filmech a seriálech, z nichž nejslavnější je asi čert Trepifajksl z filmu Dalskabáty, hříšná ves. Hrál i v trezorovém filmu Ucho s Jiřinou Bohdalovou.

Foto: ČTK

Z filmu Čtyři vraždy stačí drahoušku (J. Moučka vpravo)

Často se objevoval v detektivkách (Vrah skrývá tvář, Na kolejích čeká vrah). Z dalších slavných titulů jmenujme třeba snímky Dařbuján a Pandrhola, Smrt si říká Engelchen, Atentát, Markéta Lazarová, Pěnička a paraplíčko a Parta Hic nebo ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Foto: Kuděla Jan, ČTK

Z natáčení Velké filmové loupeže (J. Moučka vpravo)

Velmi známé jsou jeho seriálové role (Nemocnice na kraji města, 30 případů majora Zemana, Chlapci a chlapi, Panoptikum města pražského, Zlá krev, Synové a dcery Jakuba Skláře, Okres na severu, Dnes v jednom domě).

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Jaroslav Moučka

Moučka se velmi zajímal o politiku. Do KSČ vstoupil hned po válce, v roce 1968 se ale přidal k reformnímu křídlu. Na protest proti okupaci vojsk Varšavské smlouvy dokonce vystoupil z komunistické strany. Jeho bratr Milan byl v padesátých letech vyšetřovatel StB, mimo jiné byl vedoucím vyšetřovatelů v procesu s Miladou Horákovou. Když se o tom Jaroslav dozvěděl, přestal s bratrem mluvit. "Bylo to těžké životní rozhodnutí, odvrhnout bratra, kterého jsem měl rád," vzpomínal později.

Během normalizace tak dostával méně hereckých příležitostí. V roce 1977 však dostal nabídku na návrat do strany s tím, že pokud odmítne, bude odsunut definitivně na vedlejší kolej. Moučka přijal a krátce poté byl "odměněn" titulem zasloužilého umělce a především hlavní rolí v propagandistickém televizním seriálu Okres na severu. Jeho poctivý a spravedlivý tajemník okresního výboru KSČ, napsaný zkušeným scenáristou Jaroslavem Dietlem.

Foto: Kouba Karel, ČTK

Jaroslav Moučka v roce 1988

Naposledy se objevil v pohádce Čert ví proč z roku 1998.

Jaroslav Moučka

Jaroslav Moučka se narodil ve Studené u Telče v roce 1923. V době mezi válkami a během druhé světové války se pohyboval v chudém a dělnickém prostředí. Učil se na kamnáře, pekaře, knihkupce, pracoval jako zámečník a soustružník. Po válce vstoupil do KSČ.

V mládí působil jako ochotník, v 50. letech zakotvil v Divadle na Vinohradech, tehdy Ústředním divadle československé armády. V něm ztvárnil desítky rolí. Od 50. let se objevoval také ve filmu a především v televizních seriálech. Za rok byl schopen hrát i v deseti filmech či seriálech. Nejvíce jich točil v 70. letech.

Výběr rolí Jaroslava Moučky

Smrt si říká Engelchen (1963)

Markéta Lazarová (1967)

Sňatky z rozumu (1968)

Ucho (1970)

Svatby pana Voka (1970)

F. L. Věk (1971)

Byli jednou dva písaři (1972)

Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert  (1976)

Parta hic (1976)

Okres na severu (1980)

Synové a dcery Jakuba skláře (1985)

Život na zámku (1995)

Herec trpěl Parkinsonovou chorobou a rakovinou tlustého střeva. Jeho stav se v posledních dnech zhoršil. Poslední rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu na paloučku, kde bude rozptýlen jeho popel. Datum rodina nesdělila.

Reklama

Výběr článků

Načítám