Hlavní obsah

Výtvarné umění roku 2009: Sběratelé obrazů krizi neakceptovali

Právo, Peter Kováč

Čeští a moravští sběratelé obrazů zřejmě nevzali na vědomí, že ve světě zuří finanční krize. Letos se na aukcích v Praze prodala umělecká díla za 700 miliónů korun, což je více, než bylo loni. Ani v Německu, ani ve Francii neexistuje tolik aukčních síní, kolik je jich v této chvíli v Praze! Aukce jsou prostě v Česku byznysem, který vydělává, a strach o peníze v bankách přináší zlaté žně.

Článek

A tak během jediného týdne, od 22. do 29. listopadu, se na pražských aukcích prodaly obrazy za téměř čtvrt miliardy korun. Ještě před deseti roky by to byl rekordní celoroční obrat všech českých aukčních síní. Odhadnout dopředu hranici finančních možností domácích sběratelů prakticky nejde.

Úspěšný pražský galerista Martin Kodl k tomu říká: „Jak bohatí budou v této zemi lidé, tak cenné na trhu budou obrazy českých malířů.“ Vývoj na trhu mu dává za pravdu. Padají nové a nové rekordy. Na jaře firma Pictura vydražila magicky působící obraz Toyen Spící za 20 miliónů korun. Dílo koupil zdejší podnikatel a ještě letos ho zapůjčil na velkou výstavu surrealismu do německého Ludwigshafenu, kde se malba stala ikonou a Toyen i díky němu mezinárodní hvězdou.

Jde o nejdražší obraz českého surrealismu, jaký byl kdy prodán na aukci! Že se Toyen stává dobrou investicí, potvrdila letos v hotelu Hilton i aukce Galerie Art Praha, kde se její obraz Smutný den vydražil za 12 miliónů korun.

Výsadní místo mezi velikány potvrdil cenami svých obrazů i František Kupka. Jeho obraz Vertikály či Zhroucení vertikál se na jaře vydražil za 22 miliónů korun. Když se k ceně přidá aukční přirážka (která je vždy různá), je výsledná částka 25,96 miliónu Kč, což je vůbec nejdražší obraz prodaný na aukci v historii České republiky. Vertikály dražil aukční dům 1. Art Consulting pro společnost Adolf Loos Apartment and Gallery.

Kolem Kupky se letos děly divy. Zájem novinářů rozvířila koncem listopadu zpráva, že ve stánku Galerie Miro na brněnském veletrhu si kupec rezervoval Kupkův obraz za 39 miliónů korun (plus 19% DPH). Prodej se nakonec neuskutečnil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Martin Kodl, soudní znalec v oboru obrazy a starožitnosti, představil v Praze kubistický obraz Emila Filly Sklenice a noviny před jeho dražbou.

Už v říjnu se objevila v některých sdělovacích prostředcích „zaručená“ informace, že v Paříži na veletrhu umění FIAC zaplatil kupec z České republiky v přepočtu za 129 miliónů korun za Kupkovo plátno Filosofická architektura. Prodej však ve skutečnosti nebyl oficiálně potvrzen a zřejmě se ani neuskutečnil. Francouzský galerista chtěl zřejmě na sebe upozornit informací, která by byla pro novináře atraktivní.

Kupka však rozhodně svoji cenu v řádu stamiliónů má. A koupit nějaké mimořádné dílo bude v krátkém čase problém. Moc prvotřídních obrazů v soukromém majetku už není. Poptávka poroste, protože tento zakladatel evropské abstrakce se v posledních letech vrací na výsluní a najdeme ho v hlavních výstavních sálech nejrenomovanějších světových galerií od Vídně až po Madrid, od Paříže po Washigton. Cenové rekordy českého umění nás určitě čekají i v roce 2010, v Praze a možná i v cizině.

České aukční rekordy roku
1.František Kupka: Zhroucené vertikály22 mil. Kč
2.Toyen: Spící20 mil. Kč
3.Toyen: Smutný den12 mil. Kč
4.Emil Filla: Sklenice a noviny11,2 mil. Kč
5.Jindřich Štyrský: Maldoror11 mil. Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám