Hlavní obsah

Jestli do mě ještě jednou píchneš, zabiju tě

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi jenom legenda G. B. Shaw je autorem ještě brilantnějším, vtipnějším a proslulejším než Neil Simon. Znovu to ukázali jeho Zlatí chlapci, kteří se v Mahenově divadle NDB stali v režii Emila Horvátha příležitostí k hereckému koncertování Zdeňka Dvořáka a Bedřicha Výtiska.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zleva: Bedřich Výtisk (Al Lewis) a Zdeněk Dvořák (Willie Clark)

Článek

Je lhostejné, jestli se Simonova brilantní komedie o rozkmotření kdysi nerozlučné dvojice zlatého věku estrád bez televizních bavičů hraje pod názvem Vstupte!, Sunny Boys nebo The Sunshine Boys. Naposledy v rolích Willieho Clarka a Al Lewise zářili Žák – Heřmánek v Bez zábradlí a Doskočil – Julina ve Slováckém divadle.

Na druhém břehu

Dvořák s Výtiskem rozjeli etudy předepsané autorem a přesně domyšlemé režisérem ve velkém stylu. Stárnoucí, vlastně už dost přestárlí komici, kteří spolu nepromluvili asi patnáct let, mají spolu vystoupit před kamerou v jakémsi dokumentárním seriálu o dvojicích bavících lidi v předtelevizní a raně masmediální éře.

Na dálku je usmiřuje Clarkův synovec Ben (Petr Bláha). Oba nejprve jakékoliv setkání odmítají, ale oba s ním od začátku počítají. Dvořákův Willie navztekaný, směšně panovačný, Al zakřiknutý, zdánlivě vstřícný, ve skutečnosti ale stejně umíněný a paličatý.

Ty dva kdysi rozkmotřilo píchání prstem do hrudi jednoho a prskání do obličeje druhého. Nicméně začnou srdnatě pilovat jejich proslulý skeč Vstupte!. Není smyslem recenzní glosy, abych příběh dovyprávěl, nicméně co prozradit mohu, je fakt, že se nakonec, ačkoli v hlavě mají ještě plno plánů, sejdou po nové potyčce v domově pro přestárlé herce v New Jersey, daleko, protože přes řeku Hudson od New Yorku. Takže vlastně definitivně na druhém břehu.

Nechybí ani rozpuk

Dvořák a Výtisk moc dobře vystihli, co je pod slupkou světácké blahosklonnosti: zranitelnost, beznaděj, opuštěnost dávných hvězd vtahovaných stále větší rychlostí do černé díry zapomnění. Takže konec skoro nostalgický, ale k té náramné komedii patří.

Zdeněk Dvořák má nátisk už z Lakomce. Jeho Clark je tak trochu šantala a obtloustlý nemotora. Výtiskův Lewis je nedbale nonšalantní, nebo ošuntěle noblesní, chceme-li, a snad ještě dojemnější než jeho herecký druh. Své na jevišti odvedou také Drahomíra Hofmanová (Ošetřovatelka), která od chvíle, kdy je na odpočinku, hraje pořád líp, a Henrieta Hornáčková (Sestřička) zastupující na jevišti rozpuk.

Národní divadlo Brno v Mahenově divadle - Neil Simon: Zlatí chlapci (Vstupte!). Přeložil Ivo T. Havlů. Režie Emil Horváth, dramaturgie Martin Kubran, scéna a kostýmy Peter Čanecký, hudba Peter Mankovecký. Premiéra 6. listopadu, psáno z reprízy 1. prosince 2009.

Národní divadlo Brno v Mahenově divadle - Neil Simon: Zlatí chlapci (Vstupte!). Přeložil Ivo T. Havlů. Režie Emil Horváth, dramaturgie Martin Kubran, scéna a kostýmy Peter Čanecký, hudba Peter Mankovecký. Premiéra 6. listopadu, psáno z reprízy 1. prosince 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám