Hlavní obsah

Rihanna: za otravnými synťáky se skrývá talent

Novinky, Stanislav Dvořák

Pop hvězdička Rihanna z Barbadosu je v současnosti dost v kurzu mezi teenagery, ke skutečně uznávaným umělkyním ji ale zatím můžeme počítat jen těžko. Deska Rated R přesto naznačuje ambici vymanit se z diskotékové přihlouplosti. Jen tak dál.

Foto: Právo

Rihanna

Článek

Rihanna má hlas a dokáže dostat do zpěvu uvěřitelné emoce, o tom není sporu. Její repertoár však dosud vykazoval vysokou míru stupidity a mluvilo se o typickém one-hit wonderu, který skončí stejně rychle, jako začal.

Na nové desce zpěvačka radikálně pozměnila přístup, není tu ani jeden disko song. Její kostru tvoří  soul-hip-hop a dokonce i umírněně rockové balady. Rihanna ovšem narozdíl např. od zkušené Alicie Keysové neumí skládat a producenti jí proto předhodí kdejakou ptákovinu, což je bohužel tu a tam slyšet.

Část desky tvoří tracky skládající se v podstatě jen z naprogramovaného hip-hop rytmu, opakování refrénu a pokřikování v pozadí. Část písní kazí otravné a předvídatelné syntezátory, objeví se ale i pianové balady, které překvapí vkusností aranží.

Rihanna rozhodně zvážněla a pokouší se o jakýsi hlubší ponor do života (samozřejmě v rámci středoproudového popu). Celkově se Rated R jeví jako nadprůměrná deska, není ale jisté, jestli nezapůsobil faktor nulového očekávání. Od určitého typu zpěvaček očekáváte něco hrozného a když to pak není úplná katastrofa, může se deska zdát lepší, než ve skutečnosti je.

Celkové hodnocení: 65 % 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám