Hlavní obsah

V Divadle na Vinohradech se četl Lov na losa

Právo, rh

Jedním z cílů provozu Nové zkušebny Divadla na Vinohradech je seznamovat diváky se současnou tvorbou, ať už domácí, či zahraniční, a to formou komorních scénických čtení. V prosinci tak v premiéře a jediné repríze uvedli vinohradští hru jednoho z nejpopulárnějších polských dramatiků, Michala Walczaka (1979) Lov na losa.

Článek

Vše začíná jako neškodná komedie: dva mladí lidé očekávají příjezd rodičů na zásnubní návštěvu, on je nervózní, ona suverénní, ovšem s příchodem nečekaného návštěvníka začne situace nabývat rysy černé komedie.

Walczakova hra připomíná Smočkovo Podivuhodné odpoledne dr. Zvonka Burkeho – a to nejen údajnou mrtvolou ve skříni, ale především smyslem pro absurditu a brilantní dialog odkrývající za nánosem společenských klišé temnou minulost i groteskní přítomnost.

Text v překladu Jiřího Vondráčka k inscenaci připravili Klára Novotná, Kristina Žantovská a Martin Velíšek s herci Jiřím Plachým, Martinem Zahálkou, Martou Vančurovou a dalšími.

Čtyři židle a jedna losí hlava, a pak ovšem jemný humor hereckého kvinteta stačí, aby bylo dosaženo atmosféry malinko bizardní psychokomedie, která diváky baví absurdními analogiemi životních situací.

Lov na losa ve vinohradské zkušebně je zátahem na dobrou komedii a je škoda, pokud z repertoáru zcela zmizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám