Hlavní obsah

Bob a Bobek slaví třicetiny

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Kdo by neznal Boba a Bobka? Králíci z klobouku kouzelníka Pokustóna doprovázejí děti při večerním usínání již dlouhých třicet let. Zažívají spolu neuvěřitelné příběhy okořeněné hlasem herce Josefa Dvořáka.

Článek

Bobku, vstávat a cvičit./ A proč?/ Protože je ráno./ Jenže já mám ještě noc... Tímto dialogem začíná každý ze stovek příběhů, které jsou známy z filmového plátna, televizních obrazovek i ilustrovaných knížek.

Boba a Bobka ilustroval Vladimír Jiránek, jenž osvětlil, jak se při svém zákazu kreslit karikatury dostal coby redaktor Mladého světa k postavám králíků z klobouku: "Věděl jsem, že nemůžu kreslit lidské postavy, a tak jsem místo nich kreslil králíky a medvědy. Ti říkali věci, které by lidským postavám neprošly."

Dalšími z mnoha otců Boba a Bobka pak byli Jiří Šebánek a Jaroslav Pacovský, kteří králíkům dali jména a stali se prvními scenáristy jejich příběhů. Neměli bychom opomenout režiséra prvních sérií Václava Bedřicha, autora zfilmované víly Amálky. Celou dobu vydrželo jen několik tvůrců, kromě Vladimíra Jiránka a autora hudby Petra Skoumala například herec Josef Dvořák, jenž králíkům propůjčil svůj hlas.

"Baví mě pořád, vždycky čekám, čím mě Bob s Bobkem překvapí," řekl Josef Dvořák před čtyřmi lety poté, co namluvil dalších padesát dílů králičích příběhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám