Hlavní obsah

Bobby McFerrin vystoupí v Praze a Ostravě

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fenomenální zpěvák Bobby McFerrin, desetinásobný držitel Grammy a autor skladby Don´t Worry, Be Happy, vystoupí 24. dubna 2010 vůbec poprvé v Ostravě. Bobby McFerrin přijede na pozvání organizátorů festivalu Colours of Ostrava.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bobby McFerrin na vystoupení v Praze

Článek

Bobby McFerrin je jedním z nejpozoruhodnějších hudebníků historie. S rozsahem hlasu čtyři oktávy a řadou nejrůznějších hlasových technik není pouze zpěvákem – je skutečnou renezanční postavou, hlasovým experimentátorem a objevitelem, který kombinuje jazz, klasiku, folk i vlivy z oblasti world music – sborový či cappella zpěv.

Jeho nahrávek se prodalo přes dvacet miliónů kusů, spolupracoval s takovými osobnostmi světové hudby jako Yo-Yo Ma, Chick Corea, Herbie Hancock či těmi nejprestižnějšími hudebními tělesy – Newyorskou filharmonií, Clevelandským a Filadelfským orchestrem, Chicagským symfonickým orchestrem nebo Vídeňskou a Londýnskou filharmonií.

Bobby McFerrin představí v Ostravě, stejně jako dva dny předtím v Praze, nový koncertní projekt VOCAbuLarieS, který vychází z právě připravované stejnojmenné nahrávky, jež vyjde v březnu příštího roku na labelu Universal Jazz & Classics.

Vstupenky jsou v předprodeji sítě Ticketpro, v e-shopu na www.colours.cz a v ostravské prodejně Oriental od 590 do 1990 korun.

Bobby McFerrin (*11. března 1950)

Oba rodiče byli operní pěvci a otec Robert McFerrin byl dokonce prvním afroamerickým sólistou Metropolitní opery. 

Nejprve vystupoval se skupinou Astral Project v New Orleansu, aby se poté připojil k legendárnímu jazzovému vokálnímu průkopníkovi Jonu Hendricksovi.

Jeho nejznámější hit Don´t Worry, Be Happy! vyšel na albu Simple Pleasures v roce 1988. Ve stejném roce rovněž poprvé přenesl své vokální umění z prostředí klubů a stadionů do legendární Carnegie Hall.

V roce 1990 poprvé dirigoval Sanfranciský Filharmonický orchestr a v roce 1994 byl jmenován uměleckým ředitelem St. Paul Chamber Orchestra.

Reklama

Související články

Bobby McFerrin znovu v Praze

Nadžánrový hudební čaroděj Bobby McFerrin se po krátké době znovu ukáže v Praze (20. dubna v Kongresovém centru), tentokrát s novou deskou VOCAbuLarieS. Poprvé...

Výběr článků

Načítám