Hlavní obsah

Izraelská komedie Na velikosti záleží vstoupí do českých kin

Milovníci netradičních komedií se v lednu mohou těšit do kina. Objeví se usměvavý izraelský snímek Na velikosti záleží o čtveřici kamarádů, jež řeší problémy s nadváhou a vyrovnávají se s tlakem společnosti posedlé štíhlou linií velmi netradičně - sázkou na japonský sport sumó, kde je naopak každý kilogram předností.

Článek

Film, jenž vznikl v izraelsko-německo-francouzské koprodukci, získal letos v létě cenu diváků na festivalu v Karlových Varech. Úspěch slavil také v zahraničí. Slogan snímku zní: Proč se otravovat s hubnutím, když se můžete dát na zápasení?

Hlavním hrdinou je pětatřicetiletý kuchař, kterého kvůli nadváze vyhodí z práce i z odtučňovacího programu. Nové místo si najde v japonské restauraci, kde objeví kouzlo zápasu sumó. Absolvuje tvrdý trénink a začne se společně se třemi kamarády připravovat na prestižní japonskou soutěž. Reprezentovat Izrael v Japonsku však může jen jeden z nich.

Sumó, láska, černý humor

Snímek o sportu sumó, přátelství a lásce je plný černého humoru, vtipných dialogů a komediálních situací, které už ocenili diváci v Karlových Varech. Film se nebojí žertovat ani o smrti, tvůrci přitom nezneužívají téma pro pošklebování a hrdiny nevykreslují ani s falešným soucitem.

Režiséry snímku jsou izraelští rodáci Erez Tadmor a Sharon Maymon. Tadmorův první krátký snímek Moosh se objevil na čtyřiceti festivalech a mnohé z nich také vyhrál. Na velikosti záleží je režisérův druhý celovečerní film, pro Maymona je snímek celovečerním debutem. Maymon je zároveň autorem námětu a spoluautorem scénáře.

Reklama

Výběr článků

Načítám