Hlavní obsah

Carmen otevřela sezónu v milánské La Scale, hudebníci drželi minutu ticha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Milánský operní dům La Scala v pondělí 7. prosince otevřel sezónu představením opery Georgese Bizeta Carmen. Pod taktovkou Daniela Baremboima se hlavní role Carmen zhostila gruzínská mezzosopranistka Anita Rachvelishviliová, čerstvá absolventka akademie La Scaly.

Článek

Podle tradice La Scala zahajuje sezónu vždy na svátek svatého Ambrože, patrona Milána.

Carmen byla původně rockerka

Pětadvacetiletá Rachvelishviliová debutovala na jevišti La Scaly jako bojovná, nezávislá Carmen. Rodačka z Tbilisi italským médiím řekla, že původně dávala přednost rocku, ale pak se rozhodla pro klasickou hudbu.

Dirigent Barenboim nedávno vyprávěl, jak se Rachvelishviliová účastnila zkoušek, kde se ucházela o vedlejší roli Mercedes. Tu prý si uvědomil: "Jakápak Mercedes? Ona je naše Carmen. Studovala s vynikajícím zaujetím a velkou disciplínou, prokázala, že má nejen hlas a temperament, ale také k roli přistupuje velmi seriózně."

Režisérka je známá svou avantgardou

Carmen v La Scale je nastudována v originále, ve francouzštině. Režii představení držela Emma Danteová, známá v Itálii svým avantgardním přístupem.

Toreadora Escamilla zpívá uruguayský barytonista Erwin Schrott a sopranistka Adriana Damatová se představí jako Micaëla.

Carmen byla přenášena živě do mnoha kin v Evropě i Spojených státech. V České republice ji přenášely pražský multiplex Slovanský dům a brněnský Špalíček, na Slovensku Palace Cinemas v Bratislavě.

Hudebníci La Scaly oznámili, že před představením budou držet minutu ticha za ty, které světová hospodářská krize připravila o zaměstnání.

Reklama

Související články

Japonský Kafka překvapil autentičností

Operu Metamorphosis podle Kafkovy Proměny představil o víkendu v pražském Divadle Alfred ve dvoře japonský soubor Opera Theatre Konnyakuza, který od roku 1971...

Výběr článků

Načítám