Hlavní obsah

Jethro Tull na turné po českých divadlech doprovodí Škampovo kvarteto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská kapela Jethro Tull vystoupí na akustickém turné po českých historických divadlech. Kapelu bude doprovázet Škampovo kvarteto. První koncert se koná 13. prosince v pardubickém Východočeském divadle.

Článek

"O vánoční koncerty Jethro Tull je velký zájem. Vystoupení v Pardubicích, v Plzni a v Jablonci nad Nisou jsou již vyprodána, na dva pražské koncerty zbývá několik desítek vstupenek," za pořadatele to oznámil Pavel Maluš.

Jethro Tull v komorním prostředí čtyř divadel nabídnou fúzi klasické a rockové hudby. Na netradiční spojení se Škampovým kvartetem se mohou vedle Východočeského divadla těšit 14. prosince v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, 15. a 16. prosince v Hudebním divadle Karlín v Praze a turné končí 17. prosince v Městském divadle Jablonec nad Nisou. Všechna tato divadla se mohou pochlubit více než stoletou historií.

Jethro Tull hráli v Česku naposledy v srpnu

Skupina Jethro Tull, která loni oslavila 40 let na hudebních pódiích, má v Česku mnoho příznivců a hraje zde často. Přesto bývají jejich koncerty většinou vyprodány. Naposledy v Česku skupina v čele s lídrem skladatelem, zpěvákem, textařem a flétnistou Ianem Andersonem zahrála 30. srpna v Ostravě. Na přelomu května a června měli dvojkoncert v Praze, ještě před ostravským vystoupením si je jejich fandové mohli užít ve Slavkově.

Kapela Jethro Tull, pojmenovaná podle anglického zemědělského reformátora z raného novověku, vznikla v roce 1967. Ian Anderson patřil k prvním, kdo v rockové hudbě začal používat flétnu. Přestože skupina ve své hudbě mísí především prvky rocku a folku, může se pochlubit i cenou Grammy v kategorii Best Hard Rock/Metal Performance za album Crest of a Knave z roku 1987. V jejích skladbách se objevují i prvky lidové hudby britských ostrovů a renesanční hudby.

Škampovo kvarteto

Členové Škampova kvarteta jsou držiteli mnoha světových ocenění, kterého se jim dostalo i od britské Královské filharmonické společnosti. Jejich BBC Lunchtime Concert s Melvynem Tanem bylo vybráno jako první CD v sérii nahrávek Live from Wigmore Hall pro vydavatelství BBC World Label.

Členové Škampova kvarteta dlouhodobě spolupracují s londýnskou Royal Academy of Music, kde jsou od září 2001 jmenováni hostujícími profesory v oboru komorní hudby na katedře smyčců.

Se Škampovým kvartetem vystupují významní umělci, jako jsou Josef Suk, Dagmar Pecková, Jiří Bárta, Janine Jansen, Kathryn Scottová a další. Koncerty s Jethro Tull nejsou jejich první spoluprací s interprety mimo klasickou hudbu. V minulosti již nahrávali a vystupovali například s představitelkou české alternativní hudby Ivou Bittovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám