Hlavní obsah

Archeologové navštívili tajemnou hrobku rodu Rožmberků

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšší Brod

Po téměř 400 letech od úmrtí posledního Rožmberka Petra Voka se jihočeští archeologové při průzkumu klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku dostali do tajemné a legendami opředené hrobky Rožmberků.

Článek

„Očekávali jsme, že se bude jednat o honosnější hrobku. Jde o prostý prostor, jednoduše zaklenutý, ne nijak speciálně omítaný. Strohost nás všechny překvapila. Z hlediska archeologie to je ale významný objev, protože jsme přispěli k odhalení prostoru, kde byl pochováván významný šlechtický rod,“ řekla Právu hlavní archeoložka Jihočeského muzea Zuzana Thomová z Českých Budějovic.

V hrobce 5,35 m x 2,4 m a 150 centimetrů na výšku nasnímala průzkumná kamera dva cínové sarkofágy a spoustu rozpadlých dřevených rakví se zbytky látky. Jeden sarkofág patří zcela určitě Petru Vokovi. Archeologové tak usuzují z obráceného erbu Rožmberků umístěného na horní straně sarkofágu, který znamenal vymření rodu posledním členem. Právě Petr Vok neměl svého nástupce. Ve druhém by měla ležet jeho manželka Kateřina z Ludanic. Důkaz ale archeologové nenašli.

„Sakrofág Petra Voka je nepoškozený a vypadal, jako kdyby ho tam dali teprve včera. Je v dokonalém stavu,“ řekl Právu Jiří Šindelář z firmy Geo - cz, která se zabývá tzv. nedestruktivní metodou průzkumu památek pomocí speciálních sond s minikamerami umístěnými na teleskopických tyčích.

Do roka a do dne

Ze zbytků ošacení, které archeologové vyzvedli, odborníci v laboratořích zjistili, že pocházejí z kolem roku 1600. Petr Vok zemřel 6. listopadu 1611. Patřil k nejvýznamnějším postavám české historie a například František Palacký o něm napsal, že je vedle husitství druhým největším vrcholem české minulosti.

Zřejmě také proto panovala kolem rožmberské hrobky řada pověstí. Podle jedné z nich, kterou zaznamenal Bohuslav Balbín, by měli být rožmberští šlechtici pochováni ne klasicky v rakvích vleže, ale údajně vsedě v přepychových křeslech v kruhu, oblečeni do drahocenných oděvů. To se při průzkumu sondou s minikamerou vloženou do otvoru o průměru tři centimetry nepotvrdilo.

Nepravděpodobné také je, že je zde pohřbeno přes 30 členů tohoto rožmberského rodu, některé prameny dokonce uvádějí 23 pohřbených mužů a 17 žen. Tým spočítal, že by se do tak malého prostoru nevešli.

Jedna z legend také uvádí, že ten, kdo vstoupí do hrobky a naruší klid Rožmberků, do roka a do dne zemře. „Stejně jako není pravdivá pověst, že Rožmberkové sedí v křeslech, tak si myslím a přeji si to, že není pravdivá ani tato legenda. Zatím se cítím dobře,“ dodala se smíchem pro Právo Thomová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám