Hlavní obsah

Tomáš Vartecký: Muzikál o Teslovi nenapíšu, dopadl bych jako on

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Kurtizány z 25. avenue vydala nové album s písní o Nikolovi Teslovi a zahájila koncertní turné. "Teď se chystám na životopis Křižíka," říká zpěvák a kytarista Tomáš Vartecký.

Článek

V roce 2006 kapela Kurtizány z 25. avenue skončila. Co vás nyní vedlo k návratu?

Poté, co tehdejší zpěvák Simon odešel, jsme se my tři ostatní scházeli dál. Přišlo nám nesmyslné toho po tak dlouhé době a tehdejším vydání alba Chemie nechat. Trvalo ale tři roky, než jsme vylezli s něčím novým. Odešel zpěvák a my museli vymyslet, jak to bude dál.

Zpívat jste začal vy. Co jste se musel naučit?

Začal jsem chodit k foniatričce, paní doktorce Veldové, a ta mi cvičeními udržovala hlas při životě. A navíc to byla taková naše letní vybíjená.

Vybíjená?

Věděli jsme, že když přežijeme léto, budeme pokračovat. Navíc nás to donutilo nahrát novou desku Teorie morfické rezonance.

V létě jste na festivalech vystupovali jen ve třech, nyní jste už čtyři. Proč?

Vždycky mě hrozně bavilo být ve tříčlenné kapele. Mám to tak rád. Hrát na kytaru a přitom zpívat jako frontman se pro mě ale ukázalo být náročné a pochopil jsem, že na to nemám. Abych byl dobrý frontman, potřeboval jsem kytaru občas opustit. Proto jsme přijali dalšího kytaristu, kterým je shodou okolností můj synovec Kany. Navíc máme i nového baskytaristu Ruppa jr.

Jak ses postavil k psaní nových textů?

Musím přiznat, že jsem se tři roky rozhodoval, jak je pojmu. Zjistil jsem navíc, že nemůžu zpívat spoustu těch starých, protože byť jsou mé, nepsal jsem je pro sebe a ode mě by nevyzněly dobře. Pak jsem přišel na to, že můžu psát o tom, co si myslím, a můžu dokonce psát přesně tak, jak bych mluvil. Následně se ukázalo, že napsat texty bylo vlastně jednoduché. Strašně mě to bavilo.

Odkud vám přicházela témata?

Když textuju, snažím se víc číst, sledovat filmy a co nejméně poslouchat muziku. Tentokrát jsem si cíleně sehnal Životopis Nikoly Tesly. Četl jsem ho skoro rok, protože jsem spoustě věcí nerozuměl a musel se k nim vracet. Ta kniha má smutný konec, Tesla dopadl hrozně špatně. Byl jsem kvůli tomu strašně naštvaný na korporace a na lidi, kteří mají prachy, sponzorují geniálního člověka a cíleně ho zničí. Připadlo mi to nefér a chtěl jsem se k tomu vyjádřit. Napsal jsem o tom písničku a věnovali jsme mu celé album.

Nebylo by to dobré téma na muzikál?

Napadlo mě to také. Dokonce jsem ho chtěl napsat. Došlo mi ale, že to nepůjde, protože bych dopadl jako on.

Změnil se s touto zkušeností váš přístup k životu?

To asi ne, ale určitě mě to posunulo. Teď se chystám na životopis Křižíka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám