Hlavní obsah

Musíme si pomáhat míří z pláten kin do divadla

Právo, ČTK, Radmila Hrdinová

Divadelní adaptaci filmu Petra Jarchovského a Jana Hřebejka Musíme si pomáhat připravuje pražské Divadlo na Jezerce (DNJ).

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Hřebejk režíruje "Musíme si pomáhat" na divadelních prknech

Článek

„Známý filmový příběh ožije na jevišti ve zcela novém kabátě. Jarchovský scénář přepracoval do divadelní podoby a režie se ujal spoluautor textu Jan Hřebejk. Ten nyní novou inscenaci zkouší s Jiřím Macháčkem, představitelem hlavní role Čížka, kterou ve filmu ztvárnil Boleslav Polívka, dále s Lenkou Vlasákovou v úloze jeho ženy, Miroslavem Vladykou v roli Horsta a s dalšími herci,“ uvádí tisková mluvčí DNJ Jana Bryndová.

Premiéra inscenace musíme si pomáhat je připravena na 11. března příštího roku. V březnu před deseti lety měl premiéru i stejnojmenný film.

Divadlo si tímto titulem hodlá připomenout 72. výročí okupace Československa nacistickým Německem. Děj tragické komedie z období druhé světové války na českém maloměstě se ale bude v mnohém lišit od filmové podoby oceněné pěti Českými lvy a nominací na Oscara.

„Tehdy jsem pro vyprávění příběhu hledal filmové prostředky a nyní s herci a spolupracovníky hledáme vyjádření divadelní. Ze všeho nejvíce se však snažím přistupovat k naší hře tvůrčím způsobem, jako ke zcela nové věci,“ říká režisér Hřebejk.

Reklama

Související témata:

Související články

Smoljak napsal divadelní hru o Husovi

Pražské Divadlo Na Zábradlí uvede 26. listopadu světovou premiéru hry Ladislava Smoljaka Hus: Alia minora Kostnického koncilu s podtitulem „historická...

Výběr článků

Načítám