Hlavní obsah

Indie hudební novinky: Semafor jinak, Braagas i Tomáš Hanák

Novinky, Stanislav Dvořák

Z desítek CD, které se každý měsíc vyrojí mimo svět velkých hudebních vydavatelů, nabízíme alespoň malou ochutnávku. Jsou to např. překvapivé coververze písní Semaforu, dále "středověká" dívčí kapela Braagas nebo hravý debut Tomáše Hanáka.

Článek

Jak by zněl Semafor, kdyby vznikl v roce 2000? Na tuto otázku možná odpoví CD For Semafor, které přináší nestárnoucí songy Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra v podání kapel z 21. století. Písně se napasovaly do škatulek jako elektro, garážový rock, indie pop a akustické blues díky podání skupin MIDI LIDI, Vypsaná fixa, Tata Bojs, Mňága a Žďorp, Jaroslav Dušek a Vizita Band atd.

Dívčí kapela Braagas na desce Tapas nově interpretuje lidovky ze Španělska, Katalánska, Skandinávie, Balkánu. Směs keltsko-slovansko-španělských nálad plně vyhoví zejména příznivcům vlny "středověkých" skupin (využívání dřevěných nástrojů apod.), pro ostatní to může být chvílemi monotónní.

Holešovští Los Perdidos se zase vyžívají ve ska, punku, reggae a španělském folklóru. Na albu pracovali pod producentským dohledem Pavla Fajta, který svým bubenickým citem podpořil náboj kapely.

Herec Tomáš Hanák debutuje bezejmenným albem plným trpkého humoru a parodií. Není autorem většiny hudby, napsal ale všechny texty. Odpřisáhl, že texty nevytvářel žádným počítačovým programem, ale pouze svou hlavou. V úvodní, asi nejsarkastičtější písni Mobilní král prasat, podal portrét herce, který smlouvá honoráře za moderování různých akcí a "zpeněží i otvor řitní".

Reklama

Výběr článků

Načítám