Hlavní obsah

Smoljak napsal divadelní hru o Husovi

Právo, Radmila Hrdinová

Pražské Divadlo Na Zábradlí uvede 26. listopadu světovou premiéru hry Ladislava Smoljaka Hus: Alia minora Kostnického koncilu s podtitulem „historická divadelní lekce“ v autorově režii.

Článek

Každému představení bude předcházet úvodní rozprava s hostem (střídavě teolog Tomáš Halík, historik Petr Čornej, převor Prokop Siostrzonek aj.), kterou povede vždy Ladislav Smoljak. V jeho hře sám Mistr Jan nevystupuje, je však hlavním předmětem sporu, který se odehrává mimo hlavní koncilní fórum – dnes bychom řekli „v kabinetní rovině“.

Latinská slova „alia minora“ znamenají „ostatní maličkosti“ a vystihují fakt, že Kostnický koncil měl na starosti důležitější věci, než jaké představoval jeden neposlušný kazatel z Prahy.

Protagonistou hry je císař Zikmund (Petr Čtvrtníček), dále v ní vystupuje Štěpán Páleč (Jiří Zeman Sönmez) a dva páni z Husova doprovodu. Ladislav Smoljak si zahraje roli Zikmundova sekretáře Kašpara Šlika.

Reklama

Související témata:

Související články

Sudetský strašák v divadle

Divadlo Feste v Brně patří k ohroženým druhům. Výpovědi osobité, naléhavé, náročné. Ze stejného těsta uhnětené je i jejich Be Free! s podtitulem Divadlo...

Výběr článků

Načítám