Hlavní obsah

Na pražské aukci se prodaly obrazy za 77 miliónů

– Praha
Právo, Peter Kováč

Na středeční večerní aukci v Topičově salonu v Praze na Národní třídě se během necelých dvou hodin prodala umělecká díla za 77 miliónů korun. O největší překvapení se postaral Jan Zrzavý, jehož Hornatá krajina byla po dlouhém souboji odklepnuta kladívkem licitátora za 10,5 miliónu korun. K částce nový majitel zaplatí ještě 18 procent přirážku, takže celková cena je 12,4 miliónu korun.

Článek

Největší pozornost odborníků se soustředila na obrazy českých barokních malířů Karla Škréty a Petra Brandla, pocházejících z majetku šlechtického rodu Lobkowiczů a dosud vystavených v zámecké galerii v Mělníce.

Každé z těchto děl bylo prohlášeno za kulturní památku, což znamená, že je mohl koupit pouze sběratel původem z ČR. Velké překvapení se však na dražbě aukčního domu 1. Art Consulting v tomto případě nekonalo.

Slavné Nanebevzetí Panny Marie od Karla Škréty se vydražilo za 4 milióny korun, což byl dvojnásobek vyvolávací ceny, nádherný obraz Petra Brandla zobrazující biblického hrdinu Davida s useknutou hlavou Goliáše kupec získal za pouhých 4,8 miliónu Kč. Ke všem cenám je třeba připočíst ještě 18 procent aukční přirážky.

Opět se potvrdilo, že o umění starých mistrů není mezi investory zájem, což je i důsledek velmi přísného památkového zákona, který výrazně omezuje práva soukromých majitelů. Možná i proto je větší zájem o klasiky moderního umění, což ve středu v Topičově salonu dokládalo i vydražení obrazu Linie č. 214 z roku 2002 od současného českého malíře Zdeňka Sýkory za 3 milióny korun, což je trojnásobně více, než kolik tu stály obrazy Václava Vavřince Reinera z Lobkowiczké obrazárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám