Hlavní obsah

Proč by žid nemohl vydat vánoční album? brání se Bob Dylan

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každá recenze na novou vánoční desku Christmas in the Heart Boba Dylana vyjádřila podiv nad tím, že se právě Dylan dopustil tak strašného klišé a navíc téma Vánoc v souvislosti s Dylanovým židovstvím nedává smysl. Mistr proto své úmysly vysvětlil na serveru Street Newspaper.

Článek

Dylan prý v dětství vůbec necítil, že by pro něj Vánoce neplatily, ačkoliv pochází z židovské rodiny. Rád vzpomíná na koledníky chodící od domu k domu, křesťanské koledy a bijící zvony. Nejideálnější stědrovečerní večeří je pro něj typický americký krocan s bramborem a svátky prý tráví tím, že nedělá nic.

Jeho vánoční album je hudebně i textově naprosto tradiční, pro někoho je možná zklamáním. Řada kritik zmínila, že od Dylana zní i klasická koleda podivně ironicky. Dylan ovšem míní, že jinak ty písničky prostě zahrát nejde, a celkově má dojem, že ho kritici vůbec nechápou. O vydání vánočního alba prý přemýšlel hodně dlouho, ale několikrát z toho z různých důvodů sešlo.

Hudebním symbolem Vánoc jsou pro něj staří zpěváci jako Johnny Matis, Nat King Cole a Doris Day. Naopak ho nebaví rap. "Neposlouchám rapová rádia, nepouštím si rap v jukeboxu a nechodím na rapové koncerty," říká Dylan, ale jedním dechem dodává, že rýmování vlastně uznává jako umění, jen ho nebaví to poslouchat.

Reklama

Výběr článků

Načítám