Hlavní obsah

Můj praděda byl z České republiky, říká člen Alice in Chains

Právo, Šárka Hellerová

Skupina Alice In Chains vystoupí v úterý v Praze a Jerry Cantrell mluvil v rozhovoru pro Právo o textech, drogách i o pradědovi, který byl z České republiky.

Článek

Na co se mohou dnes v pražské Lucerně čeští fanoušci těšit?

Budeme hrát staré i nové písně, a když na to přijde, třeba zahrajeme i nějakou cizí, kdo ví. Já se k vám každopádně moc těším, protože můj praděda byl z České republiky. Takže opět uvidím místa, odkud pochází kus mé rodiny.

Nedávno jste v Los Angeles vystoupil na koncertu Pearl Jam a zahrál s nimi písničku písničku Alive. Jaké jsou dnes vztahy mezi členy kapel Alice in Chains, Soundgarden, Nirvana a Pearl Jam?

Velmi dobré. Na tom pódiu v LA jsme se potkali ještě s Chrisem Cornellem a byla to opravdu zábava. Trochu jsme jamovali a bylo to skvělý.

Dojde mezi členy těchto skupin i k nějaké další spolupráci?

Sakriš, tak to fakt nevím. Ta možnost tu je, protože tyhle chlápci jsou velmi talentovaní a já jsem byl vždy jejich fanouškem. Jeden nikdy neví.

V roce 2002 zemřel váš původní zpěvák Layne Staley. Kapela pak tři roky nehrála, až v roce 2005 se vrátila s nynějším vokalistou Williamem DuVallem. Věřili jste předtím v takový návrat?

Nemůžu říct, že by to byl dlouhodobý plán, prostě to přišlo přirozeně. Nejdřív jsme zahráli pár koncertů a šlo to dobře. Na podzim 2007, když jsme za sebou měli už dost hraní v nové sestavě, jsme o návratu a novém albu začali vážně přemýšlet. Za tu dobu, co jsme byli spolu, jsme totiž stihli dát dohromady spoustu věcí, které se nám líbily. Proto jsme většinu roku 2008 psali, zkoušeli a nakonec i nahrávali desku.

Jak vzpomínáte na zesnulého Staleyho?

Vždycky bude zásadní součástí téhle kapely. Je naše rodina. Jak bychom ho z toho mohli vynechat. Všechna ta hudba je i jeho. Byl to náš talentovaný přítel, bratr a syn.

Častým tématem vašich textů byly drogy. Je to tak i v nových písních?

Některé texty se tímhle tématem v minulosti zabývaly, ale ne všechny. Lidé tvrdí, že Rooster je o drogách, jenže ta je o mém otci a o Vietnamu. Říká se to i o Down In A Hole, jenže ta je o tom, jak jsem se rozešel s dívkou. Jasně, díky šílenostem, které jsme dělali a které jsou nepochybně součástí kapely, se tohle nabízí, ale rozhodně to není středobod našeho světa. Píšeme o různých věcech.

Reklama

Výběr článků

Načítám