Hlavní obsah

Potřebně divocí Billy Talent zdolali i zimu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadští Billy Talent koncertovali v sobotu v Praze potřetí. Do Tesla Areny se vrátili podruhé, v červnu 2007 tam předskakovali Američanům My Chemical Romance a u zdejšího publika si už tehdy získali značnou popularitu. Ta trvá dodnes, byť pouhé tři tisícovky převážně mladých diváků v hale tomu množstevně příliš nenasvědčovaly.

Článek

Jakmile ovšem dohrály předskupiny Cancer Bats a Silverstein a kytarista Ian D’Sa zahrál úvodní strhující riff pecky Devil In A Midnight Mass z tři roky starého alba Billy Talent II, vyvolalo to v publiku takové nadšení, že o správném směřování večera nebyl pochyb.

Billy Talent ve svém zvuku mixují punk, hard core, pop a rock. Každé skladbě dominuje přehledný melodický motiv, jenž je pokaždé podnícen dravou energičností hard coru jako jednoho ze základních prvků. Nebylo proto divu, že i sobotní koncert sršel potřebnou divokostí, jež rozpohybovala přítomné a dokázala zahnat i rozmrzelý chlad, který v hale panoval a o němž se na začátku setu zmínil i zpěvák Ben Kowalewicz.

On je se svým „večerníčkovským“ ječákem poznávacím znamením kapely. Nejpracovitější je však kytarista D’Sa, jenž vedle spolehlivé obsluhy nástroje, na který modeluje klíčové motivy i postupy, platí za dobrého vokalistu. Jeho hlas je nutný, protože vedle Kowalewiczova zajišťuje vokální plnost. Baskytarista Jon Gallant pěvecky pomáhal méně, zato s bubeníkem Aaronem Solowoniukem (který měl v sobotu narozeniny a zpěvák Kowalewicz to všem řekl) tlačil coby rytmická sekce kapely silou buldočí.

Billy Talent hráli písničky ze všech svých tří alb. Z nastolené dravosti neslevili ani na okamžik a podařilo se jim nabídnout jeden z nejpovedenějších rockových koncertů, které si Praha letos dopřála.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám