Hlavní obsah

Češi uvedou v Londýně špičkovou satiru o komunismu

Novinky, Stanislav Dvořák

Německý autor, česká inscenace a londýnské divadlo - toto spojení je dokonale symbolické, protože premiéra hry Hrdinové jako my má mimo jiné oslavit výročí pádu Berlínské zdi. Pražské komorní divadlo (PKD) ji 24. listopadu uvede ve spolupráci s Českými centry v Riverside Studios v Londýně.

Článek

„V divadelní adaptaci německého bestselleru jsme našli projekt, který přístupnou formou zprostředkovává britskému publiku život v policejním státě za Železnou oponou... Pro nás je to navíc příležitost poprvé představit v Británii české divadlo, které bylo v roce 2007 zvoleno Divadlem roku,“ uvedl Ladislav Pflimpfl, ředitel Českého centra Londýn, které premiéru organizuje.

Knížka Hrdinové jako my od Thomase Brussiga, kterého můžeme považovat za německého Viewegha, je u našich západních sousedů velice populární. Brussig je také autorem předlohy ke komedii Sonnenallee (Eastie Boys), která byla jedním z nejúspěšnějších německých filmů vůbec.

Brussigův neurotický antihrdina, poznamenaný směšným jménem Uhlzscht, otcem estébákem a pedantickou matkou, je typem člověka zcela zpitomělého komunistickou diktaturou. Čím vážněji bere svou úlohu v absurdní komedii, které se říkalo socialismus, tím směšnější se jeví čtenáři.

"Autentické fotografie, ukázky z video-záznamů a Uhltzschtovo vyprávění svědčí o jednom – má ve všem jasno: čekal na svou příležitost, na svůj velký úkol. Až mu do cesty přišla zeď. Minulost se z jeho úhlu pohledu jeví jako sled nostalgických historek, jako by nic nebylo tak strašné, abychom se tomu nemohli zasmát... O své minulosti však nechce mluvit až do chvíle, kdy ho během přednášky konfrontuje mladá žena, jejíž rodinu před lety coby příslušník Státní bezpečnosti pronásledoval. Střetnutí bývalého estébáka s jednou z jeho obětí odhalí okolnosti převratu, revoluce – která žádnou revolucí nebyla," popsal divadelní hru Jiří Rosenkranz z Českých center.

Novou hru se divadlo ve spolupráci s Českým centrem Londýn rozhodlo poprvé představit veřejnosti jako vyvrcholení sezóny Velvet ®Evolution 1989-2009, připravenou k 20. výročí listopadových událostí. Česká premiéra bude následovat ve čtvrtek 27.11.2009 v Divadle Komedie.

Reklama

Výběr článků

Načítám