Hlavní obsah

Fun Lovin´ Criminals vystoupí v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trio Fun Lovin´ Criminals, které 29. října vystoupí v pražském Kongresovém centru, ukazuje, jak může vypadal současný městský folklór. Skupina ve své tvorbě kombinuje hip hop s tradicemi blues i rockem a řadou dalším elementů. Tarantinovské texty jsou plné bizarních osudů zlodějíčků a neúspěšných gangsterů.

Článek

Fun Lovin´Criminals a založili v roce 1993 baskytarista Fast a bubeník Steve, k nimž se záhy připojil zpěvák a kytarista Huey. Skupina spojovala bluesový feeling s hip hopem, o což se ve stejné době z bluesové strany pokoušel G. Love se svými Special Souce. Výraznější podíl hip hopu se neprojevil jen v rytmu, ale především v mnohem větší pestrosti sahající až k soulu, rhythmandblues nebo jazzu, kterou trio připomínalo až Beastie Boys, jimž se naživo blížilo i tvrdostí.

Hudba tria byla natolik svěží, že neskončila u eponymní EP desky z roku 1995. Všimla si ji firma Capitol, která jí vydala v roce 1996 vynikající debut Come Find Yourself, jehož se na celém světě prodalo přes milión kopií. Po němž následovalo vynikající, kritikou vysoce hodnocené 100% Colombian s hláškami z Tarantinových filmů, na němž si zahostoval i bluesový kytarista B. B. King. S tím všakl slavila větší úspěchy mimo rodné Spojené státy.

V roce 1999, kdy skupina poprvé vystoupila v Praze, vystřídal Steva Mackie Jason z hardcorových Bad Brains. Skupina v následujících letech trochu utlumila svoji aktivitu, v dvouletých intervalech však nadále vydávala další desky.

Zejména předloňské Loco bylo ještě pestřejší než starší desky, objevily se na něm reminiscence 60. let. Dickholder je čisté rockabilly se stylovými bicími i zpěvem a za závěrečný Lit The Song s havajskou kytarou by se nemuseli stydět ani The Platters, i když by jej nazpívali jinak.

 Zatím posledním titulem je zářijová už pátá deska Welcome To Poppy´s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám