Hlavní obsah

Festival francouzských filmů v Česku nabídne Proroka i Antikrista

Právo, Věra Míšková

Násilí, brutalitu, ale i romanci a několik slavných jmen. To v osmi městech od 19. až do 25. listopadu nabídne již dvanáctý ročník stále populárnějšího Festivalu francouzských filmů. Hlavními lákadly jsou distribuční předpremiéry několika oceňovaných snímků.

Článek

Především vězeňské drama Prorok režiséra Jacquese Audiarda, hlavní kandidát na cenu Evropské filmové akademie a jeden z adeptů na Oskara, nabídne vskutku unikátní zážitek. Snímek navíc přijede osobně uvést představitel hlavní role, talentovaný Tahar Rahim.

Antikrist a Prorok

Velká očekávání vzbuzuje i novinka Larse von Triera Antikrist, jež způsobila poprask na letošním festivalu v Cannes. Z předpremiér uveďme ještě filmovou adaptaci legendární dětské knihy Mikulášovy patálie a psychedelickou animovanou komedii Panika v městečku.

Poslední předpremiérou bude snímek Galimatyáš režiséra Jeana-Pierra Jeuneta, autora skvělé Amélie z Montmartru, který také festival osobně navštíví. V dalších sekcích se organizátoři pokoušejí představit současnou mainstreamovou produkci země galského kohouta.

Séraphine a dokument La Vida Loca

V soutěžní sekci bude uveden například snímek Martina Provosta Séraphine, který si z letošního udílení francouzských výročních cen César odnesl hned sedm sošek, včetně těch nejprestižnějších.

V sekci Panorama by neměl zapadnout dokument La Vida Loca o životě středoamerických gangů. Jeho režisér Christian Poveda byl totiž během natáčení zabit.

12. ročník

Festivalu francouzských filmů

19.–25. listopadu

Praha, Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Pardubice

Kromě novinek nabízí festival také znovuuvedení některých francouzských hitů v kinech. Diváci tak budou moci znovu zhlédnout skvělou dvojdílnou gangsterku Veřejný nepřítel č. 1, avantgardní komedii LouiseMichel či oslavu Jeana-Clauda Van Damma nazvanou prostě JCVD.

Reklama

Související témata:

Související články

Nevěřte kritikům, Antikrist je skvělý film

Byli jste tam? Viděli jste Antikrista? Když jste se ve středu v noci nachomýtli před Velkým sálem hotelu Thermal, bylo z reakcí ohromených přítomných poznat,...

Výběr článků

Načítám