Hlavní obsah

V Norsku v létě ukradli Muncha, policie to přiznala až teď

Se zpožděním vyšla najevo krádež dalšího díla slavného malíře Edvarda Muncha. Litografie s názvem Rozchod II (Losrivelsen II) zmizela podle norské televize NRK už v červnu z galerie v Oslu, policie její odcizení ale oznámila až nyní. Její cena se odhaduje na 2,5 miliónu norských korun (přes 7,6 miliónu Kč). Minulý čtvrtek neznámý pachatel ukradl v norské metropoli jinou Munchovu litografii, jejíž hodnota se v přepočtu odhaduje na více než šest miliónů Kč.

Foto: Lise Aaserud, Reuters

Norský policista při vyšetřování v galerii

Článek

"Nevíme přesně, kdy ani jak se to stalo, ale krádež byla odhalena 25. června," řekl televizi podle agentury DPA galerista Thomas Berntsen. Podle serveru listu The Norway Post k činu došlo mezi 12. a 25. červnem, kdy se galerie stěhovala do nových prostor.

Minulý týden si zloději odnesli Munchovu litografii Příběh (Historien). Norská policie předpokládá, že šlo o loupež na objednávku, protože pachatel nebo pachatelé z galerie Pascala Nyborga v centru Osla žádný další obraz neodnesli.

Munchovo dílo je terčem kriminality poměrně často. V roce 1994 odnesli zloději z národní galerie v Oslu jednu verzi nejslavnějšího malířova díla Křik, o tři měsíce později ji ale vrátili. V roce 2004 pachatelé z Munchova muzea ukradli obrazy Křik a Madona. Po čase policie obě práce našla, byly ale nenávratně poškozeny.

Norský malíř a grafik Edvard Munch se narodil v roce 1863. Patří k hlavním představitelům expresionismu. Ústředním tématem jeho děl je člověk s pocity úzkosti a prázdnoty. Melancholie a ohrožení dýchají i z jeho krajinomaleb.

Nejznámější jsou obrazy Křik a Madona, které patří do cyklu Vlys života, poémy o životě, lásce a smrt, jak ho nazval sám autor. Umělec, který zemřel v roce 1944, vytvořil kolem 1100 maleb, 18 000 grafických listů, 4500 kreseb a akvarelů a šest soch. Své rozsáhlé dílo odkázal hlavnímu městu Oslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám