Hlavní obsah

Dva filmy o Mandelovi: jeden s Freemanem, druhý s Jennifer Hudsonovou z Dreamgirls

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osobnost bývalého jihoafrického aktivisty a prezidenta Nelsona Mandely se mezi filmaři dostává do módy. Mluví se nejen o dramatu Invictus s Morganem Freemanem, ale také o filmu Winnie, který vypráví příběh Mandelovy kontroverzní manželky.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Jennifer Hudsonová

Článek

Winnie se začne natáčet příští rok v Jihoafrické republice. Hlavní role připadla herečce a zpěvačce Jennifer Hudsonové, která se původně proslavila v americké verzi soutěže známé jako Superstar. Potom vydala úspěšnou desku a zahrála si ve filmu Dreamgirls a v Sexu ve městě.

Režírovat bude Jihoafričan Darrell J. Roodt, který sepsal scénář společně s Andre Pietersem a Paulem L. Johnsonem. Vycházeli hlavně z životopisné knihy Winnie Mandela: A Life.

Winnie je na rozdíl od Nelsona Mandely poněkud méně oblíbená. Jak píše server Variety, trpěla sice po boku manžela a sama byla určitý čas ve vězení, ale také byla odsouzena pro podvod a je spojována s nešťastnou aférou, kdy její bodyguard zabil čtrnáctiletého chlapce.

“Dojalo mě to, když jsem četla scénář,” řekla Hudsonová. “Winnie Mandelová je složitá a mimořádná žena a je pro mě čest, že mě požádali, abych ji hrála. Je to významná část historie, která by se měla vyprávět."

Rugby a Freeman

Hollywoodská hvězda Morgan Freeman ztvárnil nejslavnějšího afrického politika v jiném filmu, který režíroval Clint Eastwood. V něm jde o světový šampionát v rugby, který měl usmířit černé a bílé obyvatele JAR. Matt Damon hraje kapitána jihoafrického národního týmu Springboks a do českých kin se film dostane v roce 2010.

Představitel Mandely, sedmdesátiletý Freeman, začínal malými rolemi v televizi koncem 60. let, ale více ho proslavily o mnoho let později filmy Řidič slečny Daisy, Nesmiřitelní a Vykoupení z věznice Shawshank.

Reklama

Výběr článků

Načítám