Hlavní obsah

Pokus o českého Hitchcocka nevyšel, ale Roden za to nemůže

Novinky, Stanislav Dvořák

Film Oko ve zdi láká na heslo "Příběh bez hranic, který měl točit Alfred Hitchcock". Tak trochu cimrmanovský slogan, že? Něco slavného se mělo stát, ale nestalo, a zase jsme, my slavní Češi, nevstoupili do dějin. Hitchcock skutečně povídku spisovatelky a autorky scénáře Ivy Hercíkové nenatočil, a tak zbyla na česko-německý tým, který se snažil za málo peněz vyrobit druhé Psycho.

Článek

Nemanželský pár ve středním věku (Karel Roden a Cathrine Flemmingová) si chce užít v opuštěném domě uprostřed lesa. Vlezou tam bez dovolení a najednou je nějaký blázen tiše zamkne v koupelně a zmizí. Pár brzy pochopí, že tohle bude na dlouho.

Pokud vám to připomíná úvod trapného amerického hororu, tak nejste sami. Užívání béčkových motivů ovšem tímto zdaleka nekončí. Ještě několikrát v průběhu filmu se ukáže např. mlčící malá holčička s rozpuštěnými vlasy (naprostá klasika!) a opakovaně jsme nuceni pozorovat chůzi starce v klobouku temným lesem.

Motivace nejasná, některé dialogy nedávají smysl

První půlhodina filmu se neskutečně vleče a doslova nic se v ní nestane. Nuda houstne. Karel Roden může být charismatický, jak chce, a hrát slušně, ale stejně s tím nic neudělá. Nefunguje to základní - příběh.

Scénář je zpackaný, motivace postav není vysvětlená a část dialogů nedává smysl. Divák se logicky nudí. Nechápe. Proč ten starý chlap někoho zavírá do koupelny? Proč pak běží k manželce a vynadá jí, že má studenou postel? Proč pak zase utíká zpět ke koupelně?

V sále přibývá výbuchů smíchu, když starý muž přehrává vnitřní muka (nikdo nechápe, odkud se vzala) a lítá sem a tam. Nejdříve chce své vězně zabít, pak zase nechce a pořád chodí po lese. Až na konci se dozvíme, že mu byla žena před 30 lety nevěrná a kvůli tomu chce teď zabít úplně cizí lidi.

Nejlepší nechtěný vtip ve filmu je otázka starcovy manželky: "Vzal sis prášky?". Ano, prášky by si manžel vzít měl, ale prášek proti bolení hlavy bude potřebovat i režisér, protože kladných recenzí se dílo asi nedočká.  

Ten starý pan Hitchcock asi sakra dobře věděl, proč to nenatočil. Když napíšete nevěrohodnou blbinu, herci nemůžou dělat nic.

Celkové hodnocení: 40 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám