Hlavní obsah

Národní cena za studentský design pro Korouše a Klosse za botasky

Právo, Kateřina Farná
PRAHA

„Ojedinělá realizace průniku grafického designu do designu produktového si právem zasloužila nejvyšší ocenění,“ tak zní hodnocení poroty pro udělení Národní ceny za studentský design 2009 Jakubovi Koroušovi a Janu Klossovi.

Článek

Studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze graficky zpracovali novou sérii Botasek Classic 66 a vytáhli tak tradiční českou značku ze zapomnění. Ocenění převzali ve středu v Praze.

„Cenu dostali nejen za navrhnutí celé grafické kampaně, ale i za to, že se do projektu vůbec pustili. Jako grafici se mohli věnovat jiné práci, ale oni začali pracovat na něčem, co je zastrčeno, co zaniká, a přece to má hodnotu. Tohle je na tom úžasné. Spousta designérů totiž už pochopila, že je dobré podívat se do minulosti na značky, se kterými stojí za to pracovat,“ uvedla před slavnostním předáváním cen Lenka Žižková, ředitelka nadačního programu Design Cabinet CZ.

Ke spolupráci s firmou Botas se oba studenti dostali díky semestrálnímu úkolu v ateliéru. Profesor Rostislav Vaněk jim zadal udělat vlastní návrh sportovní obuvi. Společně se však rozhodli vzít si za základ již stávající a notoricky známou sportovní obuv a dokázat tak, že může být pro jakoukoli společnost přínosná užší spolupráce s grafickým designérem. Tvůrčí duo bodovalo i ve většině  doprovodných soutěží.

Mezi dalšími oceněnými byli Vojtěch Linhart s projektem rekonstrukce tramvajového vozu, Lucie Koldová s architektonicky řešenou nábytkovou kolekcí Home Fitness, Zuzana Kubíčková s módní kolekcí na zimu, Klára Šípková za minimalistickou kolekci šperků nebo Magdalena Drdová s dětskou letní obuví.

Národní cena za studentský design byla vyhlášena poprvé Design Centrem CZ v roce 2008. Navazuje na soutěže, které organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum ČR. „Letošní výběr oceněných respektuje kvalitu prací. Jenom mě vnitřně trochu mrzí, že se tam neobjevily některé věci z porcelánu, ale konkurence je krutá,“ doplnila Žižková.

Vedle hlavních cen se rozdávaly studentům i další – sedm za Excelentní studentský design nebo třináct za Dobrý studentský design. Do soutěže se přihlásilo 212 studentů se 198 pracemi z 18 středních odborných škol a vyšších odborných škol a z 15 vysokých škol a univerzit. Studenti předkládali k hodnocení prototypy, modely, doprovodné plakáty a portfolia. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty.

Nejúspěšnější návrhy budou k vidění v prostorách Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství v Praze, a to na výstavě Nový (z)boží do 3. prosince. V následujících měsících bude tato expozice putovat po Českých centrech v sousedních státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám