Hlavní obsah

Molvaer spojil jazz s taneční hudbou z klubové scény

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Paláci Akropolis vystoupí v pátek 13. listopadu norský trumpetista Nils Petter Molvær, který spojil komorní jazz s výboji taneční scény. Vycizelovaný sound desek mnichovské firmy ECM a tlumený tón trubky ovlivněné Milesem Davisem v jeho jazzrockovém období spojil s trip hopem, ambientním housem a drum´n´bassem.

Článek

Trumpetista prorazil hned s první deskou Khmer, kterou jazzoví puristé považují za nejlepší. Molvær na ní čerpal z odkazu Milese Davise. Podobně jako tento titán jazzu hraje na trubku s dusítkem, což jí dodává tlumený zvuk. Album se nese v duchu komorní tvorby vydavatelství ECM.

Už u ECM se projevil jeho příklon ke klubové scéně taneční hudby, jeho skladby remixovali mimo jiné The Herbaliser. Skladby z druhého alba Solid Ether remixovali Funkstörung, Bill Laswell, a Cinematic.

Od alba NP3 začal Nor v tvorbě klást důraz na elektroniku, což potvrdila i deska Er, kde se objevují i představitelé elektronické scény, jako DJ Strangefruit nebo Jan Bang.

Letos vyšlo další studiové album Hamada, kde s ním hrají kytarista Eivind Aarset a opět Jan Bang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám