Hlavní obsah

Nové album Lucie Bílé pokřtil Karel Gott

Nové album Lucie Bílé Bang! Bang! s převzatými hity zejména 60. a 70. let let v pondělí v pražském jazzovém klubu U Staré paní pokřtil Karel Gott. Deska nahraná živým orchestrem včetně smyčcového vznikala čtyři měsíce pod producentským vedením Ondřeje Soukupa, který měl na starosti i aranžmá.

Článek

"Šedesátá léta nám dala dvě krásné věci - nádherné písně a Lucii Bílou," uvedl Gott. Bílou, která přítomným zazpívala tři ze svých nových písní, mimo jiné označil za zpěvačku se srdcem rockerky a hlasem jako vulkán.

Nahrávka Bang! Bang! s texty zejména Gabriely Osvaldové navazuje na úspěšné Hvězdy jako hvězdy s coververzemi známých písní.

"Repertoár z alba Hvězdy jako hvězdy mám dodnes hrozně ráda, proto jsem znovu vydala desku s hity, které jsou již vyzkoušené," řekla Bílá.

Světová klasika s českými texty

Na albu se nacházejí české verze známých skladeb jako When A Man Loves A Woman (Zkus mi psát), Bang Bang My Baby Shot Me Down (Bang! Bang!) známé z Tarantinova filmu Kill Bill, Raindrops Keep Fallin' On My Head (Z deště pod okap) z filmového evegreenu Butch Cassidy a Sundance Kid, Hallelujah (Desatero) od Leonarda Cohena nebo Bridge Over The Troubled Water (Most přes rozbouřené vody) od Paula Simona, kterou otextoval Pavel Vrba.

Bílá chtěla mít na albu také nějakou rockovou skladbu a nakonec padla volba na You Shook Me All Night Long (Tygřice) od AC/DC. Osvaldová ji věnovala primáři mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny v Bohnicích Karlu Nešporovi.

Cat Stevens Bílé svou píseň zakázal

Písně pro Bang! Bang! vybírala Bílá společně s producentem Soukupem a textařkou Osvaldovou. O některé skladby se prý přeli. V jednom případě dostali zákaz vydat píseň, kterou vybrali.

"Cat Stevens, nyní vystupující jako Yusuf Islam, autor písně Wild World, osobně zakázal její vydání a chtěl dokonce písemné potvrzení, že nikdy nikde nebude použitá," uvedl Soukup.

Dodal, že původním záměrem koncepce alba bylo držet se písní z 60. let, ale pak se "nůžky rozevřely". Písnička You Are My Destiny (Saint Germain) od Paula Anky je z roku 1958 a nejmladší Tommorow Never Dies (Martini Dry) od Sheryl Crowové je titulní skladba jednoho z posledních filmů s Jamesem Bondem.

Bílá některé skladby z nového alba již představila na své podzimní koncertní šňůře Bang Bang tour 09.

Lucie Bílá, která jedenáctkrát zvítězila v anketě Český slavík, má za sebou 24 let sólové kariéry. Poslední řadovou desku Woman, na které se podílela osvědčená dvojice Gabriela Osvaldová a Ondřej Soukup, vydala v roce 2007. Alba Woman se prodalo přes 25.000 nosičů. Nyní Bílá s úspěchem vystupuje v Hudebním divadle Karlín v titulní roli muzikálu Carmen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám