Hlavní obsah

Polystyrenové hvězdy místo jídla a kutilův Trabant

Novinky, Stanislav Dvořák

Když fotograf Lubomír Kotek fotil běžný život naší země v Husákově éře, asi nemohl tušit, jak exoticky budou tyto obrázky působit po dvaceti, třiceti letech. Některé z nás asi pobaví a některé možná přinutí k zamyšlení. Výstava Tady bylo Husákovo začíná 12. listopadu v galerii Louvre v Praze.

Článek

Oprýskané domy, výlohy, ve kterých místo lahůdek visí hlava Lenina nebo hvězdy z polystyrénu, i starší paní s obavami pozorující policisty s obušky, kteří jí jsou v patách. To jsou motivy, který si každý Čech nad 25 let spojí s Československem 80. let. Výstava Tady bylo Husákovo připomíná, že to nebyl sen, ale skutečný život.

„Chci připomenout vizuální formou dobu, kterou si již nová generace nepamatuje a starší bohužel zapomíná“, říká autor. Celá 80. léta programově fotografoval vnější projevy komunistického režimu.

„S úchylnou radostí jsem objevoval absurdní výkřiky o lepších zítřcích v prázdných výlohách režimu. Začal jsem si více všímat dobových reálií, pro ostatní tak neviditelných a zbavoval se strašidel tím, že je pojmenuji,“ vzpomíná.

Vystavené fotografie jsou doplněny o popisky, které jsou osobními postřehy a vzpomínkami významných svědků doby normalizace. Patří mezi ně Václav Havel, Jaromír Štětina, Jiřina Šiklová, Anna Fárová, Jáchym Topol, Ivan Martin Jirous, Josef Klíma, Petruška Šustrová, Michal Caban, Břetislav Rychlík, Jindřich Štreit, Vlasta Třešňák, Ivan Wernisch a další.

Jedna z hodně ironických fotografií ukazuje muže, který si uprostřed obrovského sídliště sám opravuje Trabanta. Nefungující ekonomika nutila lidi, aby všechno zvládli vlastními silami a muž si pomocí tzv. kolíbky dokázal auto převrátit jako v opravdovém servisu, aby se dostal k podvozku.

Reklama

Výběr článků

Načítám