Hlavní obsah

Američané budou 17. listopadu na Národní třídě točit dokument

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký dokumentarista a držitel Oscara Gary Griffin bude 17. listopadu v Praze natáčet snímek o událostech těsně předcházejících zrodu sametové revoluce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pamětní deska na Národní třídě

Článek

Spolu se svými kolegy, mezi nimiž bude i americká televizní režisérka Barbara Koppleová, rovněž držitelka prestižní sošky Americké filmové akademie, budou filmaři pracovat v den jejího výročí přímo na Národní třídě.

 "Půjde o šest menších štábů, každý se zhruba padesáti statisty, které budou natáčet na autentických místech. Někteří z nich obléknou uniformy někdejších esenbáků. Spolupracujeme se studenty především uměleckých škol, vyšla nám vstříc Městská část Prahy 1 i Česká televize," řekl mluvčí tohoto projektu a jeden z jeho producentů Karel Kasal. Na televizních obrazovkách v USA i v Česku se má hodinový dokument objevit zhruba v červnu příštího roku.

"Přibližně ve stejné době by mělo v Praze a v Bratislavě začít natáčení celovečerního hraného filmu se stejnou tematikou, který je však v těchto dnech druhotný. Jeho hrdiny bude čtveřice mladých lidí a časovým rámcem listopadové události v tehdejším Československu," dodal Kasal, který datum premiéry odhadl na rok 2011.

Na scénáři, konkrétně jeho dialozích a jako odborný poradce, spolupracuje s česko-americkým filmovým štábem spisovatel Arnošt Lustig, k jehož nejlepším žákům Griffin v 80. letech na univerzitě ve Washingtonu patřil.

Jedním z producentů je Lustigův syn Josef

Pobýval i v Praze, kde listopadové události osobně zažil a napsal o nich příběh Listopad, který byl základem scénáře. Zahrát si sám sebe by ve snímku mohl bývalý český prezident Václav Havel. Spolurežisérem filmu a jedním z producentů bude s Griffinem Lustigův syn Josef.

"Do snímku se promítnou Griffinovy zážitky, neboť v roce 1989 v Praze byl a listopadových demonstrací se zúčastnil. Záběry, které tehdy natočil, se mají objevit i v jeho chystaném dokumentu," podotkl Kasal s tím, že tento irský Američan absolvoval v roce 2000 kurz na FAMU.

Dokument by měl podle Kasala vrátit čas o dvacet let zpátky. I proto budou rozdávat filmaři letáky se slovy bývalé československé státní hymny, kterou by měl dav večer zpívat před Národním divadlem. "Bude to takřka na minutu přesně po zásahu policistů na Národní třídě," dodal mluvčí.

Americký štáb považuje za partu profesionálů, nadšenců, kteří se do tohoto nízkorozpočtového projektu vrhli takřka po hlavě. Významnou pomocí přispívá Katedra produkce na FAMU i spousta mladých lidí, studentů Akademie múzických umění. Mezi představiteli hlavních rolí se mají v celovečerním snímku objevit Filip Tomsa, Anita Krausová, Pavel Richter a Filip Cíl. Točit by se měl v češtině, avšak pro filmové plátno má být nadabován do angličtiny. Kostýmy má na starosti Zuzana Mazáčová.

"Šance pro mladé lidi spolupracovat s profesionálními filmaři je, myslím, velmi dobrá," podotkl Kasal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám