Hlavní obsah

Žaloby hudebníků stále více útočí na tvůrce počítačových her

Novinky, Stanislav Dvořák

Móda počítačových her jako Guitar Hero a Band Hero je na vrcholu a jejich tvůrci vydělávají milióny dolarů stejně jako hudebníci, kteří jim propůjčili tváře. Jenže na začátku si nikdo neuvědomil, že postavičky mohou ve hře zpívat jakékoliv písně. Kvůli tomu teď padají žaloby např. od skupiny No Doubt nebo od pozůstalých Kurta Cobaina.

Článek

Skupina No Doubt žaluje podle serveru Rollingstone společnost Activision, která má na svědomí obě jmenované populární hry. Má totiž pocit, že je hra změnila ve "virtuální karaoke cirkus".

Manažer skupiny Jim Guerinot řekl Rollingstonu, že No Doubt byli zděšeni, když zjistili, jak jejich virtuální dvojníci můžou zpívat cizí písně. "Cože, tohle jsme nepodepsali!" byla prý jejich první reakce.

Navíc skupinu provokuje i to, že každý člen může být oddělen od zbytku a interpretovat i songy, které se nehodí k jeho postavě např. kvůli pohlaví.

Zástupce firmy Activision řekl na rovinu, že s tím nehodlá nic dělat, protože změny hotové hry by byly velice drahé. Navíc je prý žaloba bezpředmětná, protože oni mají písemnou smlouvu se skupinou No Doubt, se kterou vedli dlouhá jednání.

Mrtvý Kobain se obrací v hrobě

Bývalí členové Nirvany už dříve protestovali proti hře Guitar Hero ze stejného důvodu . Postava Kurta Cobaina v ní také zpívá to, co hráče zrovna napadne.

Baskytarista Krist Novoselic a bubeník Dave Grohl vyjádřili "zděšení a politování". Vdova po Cobainovi Courtney Love rovnou žalovala Activision. Společnost ale tvrdí, že když s tím Courtney Love nesouhlasila, neměla podepisovat smlouvu.

Zisky jsou obrovské

Zisky z podobných her jsou obrovské a současně dochází i ke zvýšení prodeje desek dané skupiny. Např. skupina Aerosmith prý vydělala díky své spolupráci na hrách více peněz, než na jakékoliv jednotlivé desce, kterou kdy nahrála.

Reklama

Výběr článků

Načítám