Hlavní obsah

Evropské hudební ceny MTV ovládla americká zpěvačka Beyoncé

– Berlín • Aktualizováno

Americká zpěvačka Beyoncé se ve čtvrtek stala nejúspěšnější umělkyní 16. ročníku udílení Evropských hudebních cen (EMA) televize MTV v Berlíně. Ze svých čtyř nominací proměnila tři. Nejlepší skupinou byla vyhlášena německá formace Tokio Hotel.

Článek

Beyoncé získala titul nejlepší umělkyně, její píseň Halo ocenili diváci MTV jako nejlepší song a její Single Ladies získal ocenění za nejlepší videoklip. Také manžel Beyoncé, rapper Jay-Z, si z německé metropole odveze ocenění v jedné z celkem 13 kategorií - za nejlepší "urban act".

Pětkrát nominovaná a favorizovaná Newyorčanka Lady Gaga nakonec uspěla jen v kategorii objev roku.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Zpěvačka Beyoncé s cenou MTV

Udělování cen MTV je jednou z největších událostí ve světě popu mimo území Spojených států. Ačkoli se ceny udělují v Evropě, často je získávají zvučná americká jména.

Evropské ceny MTV
nejlepší umělkyněBeyoncé
nejlepší umělecEminem
nejlepší skupinaMagna
rocková kapelaGreen Day
alternativní kapelaPlacebo
nejlepší píseňHalo (Beyoncé)
objev rokuLady Gaga

Jméno detroitského rappera Eminema vyslovil francouzský herec Jean Reno, když vyhlašoval vítěze v kategorii nejlepší mužský umělec. Nejlepšími rockovými umělci se stali američtí punkrockeři z Green Day.

Nejlepší alternativní skupinou se stala britská trojice Placebo, za nejlepší evropskou kapelu však byla vyhlášena Manga z Turecka.

Slavní Irové z U2, kteří před galavečerem uspořádali půlhodinový koncert u Braniborské brány, získali hned první udělovanou cenu večera. Stali se skupinou s nejlepšími živými vystoupeními. Loni v Liverpoolu toto ocenění získala německá teenagerská kapela Tokio Hotel, která některé z ocenění MTV dostala už třetí rok po sobě. Zpěvák Bill Kaulitz se představil s novým punkovým čírem a svou děkovnou řeč pronesl pouze v angličtině.

Ocenění za nejlepší jednotlivé živé vystoupení na světě získali američtí Linkin Park.

Naprázdno vyšla nashvillská skupina Kings of Leon nominovaná hned v pěti kategoriích.

Ceremonie v berlínské aréně O2 World se odehrávala v kulisách odkazujících na divadelní a filmový muzikál Kabaret, jehož děj se odehrává v Berlíně na počátku 30. let. Americká zpěvačka Katy Perryová večerem provázela ve vyzývavých oblečcích.

Berlínská aréna, která byla otevřena loni v září, se nachází jen pár desítek metrů od nejdelšího dosud dochovaného úseku Berlínské zdi. Příští týden od jejího pádu uplyne 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám