Hlavní obsah

Martin Chodúr je extrémně talentovaný, říká kytarista jeho skupiny Robson

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladimír Skórka, kytarista ostravské skupiny Robson, jejíž zpěvák Martin Chodúr je favoritem na titul SuperStar, hovořil s Právem o jeho talentu a možné sólo kariéře.

Článek

Jak a kdy vznikl nápad, aby se zpěvák skupiny Robson Martin Chodúr přihlásil do SuperStar? Opravdu jste mu to sami poradili, jak řekl v jednom rozhovoru?

Před jednou zkouškou nadnesl náš bubeník, že by to Martin mohl zkusit. Tak jsme mu to navrhli a on na to řekl, že ho to napadlo také. Řekli jsme si, ať se klidně přihlásí, když na tom panuje taková shoda a když se mu tam chce. Martin je komplexní hudební osobnost - skládá, zpívá, aranžuje, ale také dovede skvěle interpretovat a skvěle zpívat cizí písničky po svém. My jsme ho proto přezdívali Jukebox. Když přišel na jakoukoliv akci, dokázal na přání zazpívat a zahrát na kytaru úplně cokoliv.

Rockeři většinou soutěžemi tohoto typu pohrdají. Jak se s tím jako kapela vyrovnáváte?

Jsme všichni o nějakých deset let starší než Martin, a tak máme nad tím i jakýsi nadhled. Rozhodně mu nevyčítáme, že nehájí rockovou linii. Samozřejmě, kdyby tam nebyl Martin, tak by mne SuperStar vůbec nezajímala. Do té soutěže chodí většinou lidi, kteří se profilují jako tzv. rychlokvašky. Martin je ale úplně jiný typ. Není to člověk, kterého někde v koupelně napadlo, že to jen tak zkusí. On se hudbě věnuje aktivně, hraje na všechno možné a studuje na konzervatoři. Jeho účast vnáší do té soutěže úplně jiný rozměr.

Díváš se pravidelně na SuperStar?

V této fázi už samozřejmě ano, zajímá mne to kvůli Martinovi.

Co říkáš na výkony ostatních zpěváků?

Z těch lidí, kteří jsou ve finále, mi připadají dva zajímaví, jinak mne to vůbec nebaví. Ale vždycky mě zajímá, jak se s tím Martin popere, jestli mne překvapí anebo zazpívá něco, co už třeba v jeho podání znám. On je extrémní talent a výjimečná pěvecká osobnost. Lidé, kteří ho dobře neznají, vůbec netuší, co všechno dokáže skvěle zazpívat.

Vy jste ho objevili na soutěži amatérských kapel Boomcup, kde hrál se svou první kapelou? Jak to vlastně bylo?

Tak jak lidé dnes objevují Martina v televizi, jsme ho objevili před pár lety na Boomcupu s jeho první kapelou. Ta nás moc nezaujala, ale když jsme slyšeli tehdy patnáctiletého Martina zpívat, tak nám spadla čelist a řekli jsme si, že bychom s ním chtěli spolupracovat. On na to kývnul, protože cítil, že to pro něj může být po muzikantské stránce velký posun, protože talent je jedna věc a zkušenosti druhá.

Stoupl za dobu, kdy Martin zpívá v SuperStar, zájem o Robson?

Poznali jsme to určitě nejen v zájmu o naše koncerty, a to i v soukromé rovině. Předtím za mnou chodili lidi a říkali, že Martin sice zpívá dobře, ale není výrazná osobnost. A teď, když jim Martina zprostředkovala televize, to najednou vidí jinak. Je to docela úsměvné.

Nemáte v kapele obavy, že po výhře v SuperStar Martin z Robsonu odejde za lepšími nabídkami? Bavili jste se s ním o tom?

Samozřejmě jsme to už nakousli. Sice nemůžu mluvit za všechny z Robsonu, ale vím, že minimálně dva kolegové z kapely respektují Martinův vývoj. On sám tvrdí, že ho strašně moc baví zpívání s bigbandem nebo s velkým orchestrem. Takže pokud bude chtít z kapely odejít, nic s tím nenaděláme. Já osobně bych mu to neměl za zlé. Určitě ale všichni počítáme s tím, že si po skončení SuperStar spolu nějaké koncerty zahrajeme.

Od posledního cédéčka Robsonu už uplynula nějaká doba - nechystáte něco nového?

S Robsonem máme nachystaný nový repertoár a uvidíme, kdy budeme mít čas se tomu věnovat. Ale kromě toho jsem začal asi před rokem nahrávat cédéčko své nové kapely, která se jmenuje Vladimír Cirkus a na které Martin hraje na klávesy, zpívá a dokonce se autorsky podílí na jedné skladbě. Jsou to písničky v alternativně-popovém hávu s texty, které by měly být především zábavné. Takže to bude zcela neplánovaně první cédéčko, které vyjde s Martinem Chodúrem po jeho cestě k titulu SuperStar. Mělo by vyjít pravděpodobně v únoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám